Svar på frågor #2

Inlägget publicerat: 01/02/15 16:51 - Svar på frågor - Inga kommentarer

DSC_2068Hur ser din framtid ut?
Oj, den som ändå visste det! Jag vet ju knappt om mina närmsta månader, haha… Jag är ju känd för att vara impulsiv och tar saker som de kommer!

Vad är planerna?
Just nu är det i alla fall att jobba under obestämd framtid, sedan står resor på listan. Alanya är väl givet, men jag har lite andra destinationsmål i tankarna också. Det blir nog inte 8 månader i Alanya i år kanske 😉

Vad vill du jobba med i framtiden?
I have absolutly no idea!

Vill du fortfarande hålla på med hästar och kanske skaffa egen igen?
Stor möjlighet att det blir så, men jag kommer nog knappast vilja jobba med hästar hela livet. Inte som groom i alla fall, det är för hårt.

Har du samma statistik nu som när du hade egen häst och tränade eller har den sjunkit eller blivit mer?
Nej, det är långt ifrån den höga statistik som jag hade förr. Inte jättekonstigt kanske i och med att jag inte satsar på bloggen så som innan. Det är SÅ mycket lättare om du har egna hästar, det är det folk vill följa. Träning och tävling framförallt. Jag lägger ju min blogg åt sidan en hel del när jag är i Alanya te x.

Hur fick du ihop skola + häst?
Just under mina skolår var jag ju extremt involverad i mina hästar och tränade, tävlade o tillbringade mängder med timmar i stallet. Jag fick gå tidigare från skolan i högstadiet vissa veckor för att åka iväg på träningar med Mahjong när en tränare långväga ifrån kom till trakterna.

Vad var det som hände mellan dig och linnolsson? Ni gick från att vara jätte nära varandra till att aldrig prata med varandra igen? I alla fall är det intrycket jag har fått. Inte för det spelar någon roll men bara alltid undrat. 🙂
Det är en gammal och lång story som jag inte tänker dra upp. Jag har så gott som nollställt allt det ur mitt huvud, ingenting som är värt att slösa energi på helt enkelt 🙂

Vet du vad hästskötarexamen heter på engelska eller hur man kan översätta det hyfsat korrekt? Jag har ingen aning, hittar inte när jag googlar och skulle behöva få med det i ett cv typ nu.
Oj, ingen aning faktiskt. Kanske någon av mina läsare vet?

Saknar du aldrig att ha egen häst och tävla?
Det gör jag absolut ibland. Framförallt de perioder då tävlingssäsongen är igång och alla bombarderar sociala medier med resultat och bilder. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ”stoppa” med mitt tävlande – men jag är ändå tacksam idag för att jag vågade göra ett break med egna hästar och tävlande, för tack vare det har jag fått uppleva så mycket nytt och lärt mig massvis. Hästarna går alltid att komma tillbaka till!DSC_0249

Svar på frågor #1

Inlägget publicerat: 21/01/15 11:30 - Grooming, Svar på frågor - 2 kommentarer

Vad heter din ryttare?
Hon heter Jenn Goddard.

Hur är du anställd, i din ryttares bolag, eller hos Jur?
Statside farm, dvs. av Jenn.

Någon sponsor som betalar din lön?
Jag tror att SSF står för det själva.

Hur bor du, och har du tillgång till bil eller så?
Jag bor tillsammans med min ryttare i ett mindre hus med tre våningar när vi är hemma, men eftersom vi alltid är på shower i princip så kan jag ju svara lastbil, haha… Ja, jag får låna bil om jag vill. Finns dock ingen tid för det.

Från vilken referens blev du anställd?
Världens bästa Eva, en av mina norska ryttare.

Är det en visstidsanställning, eller tillsvidare, dvs att du ser det som en permanent anställning?
Vi har det löst. Jag provjobbar i alla fall två veckor (vilket precis passerat) och vi ska väl prata ihop oss. Annars är det en längre period som gäller.
IMG_1408.JPG
Hur ser dina arbetsveckor ut generellt? Arbetsuppgifter? Superkul att läsa dina inlägg och se bilder!
Ungefär tre veckor i månaden beräknas det vara tävlingar, och då är det ju långa och intensiva dagar. Mina uppgifter är ju att ha full kontroll över hästarna, utrustning och så vidare. På hemmaplan fodrar jag, mockar, sadlar jag upp dem, tar in och ut till skritten, tvättar hovarna, putsar utrustning, byter täcken, tar emot hovslagare/veterinär/equiterapeft, klipper dem, ja allt sånt. Jag packar också allt som ska till tävling och tvättar hästarna inför det. Packar lastbilen, ser till så att allt är med och att hästarna är redo. På tävling gör jag ju allt som ska göras liksom hemma plus walk, linar dem, knoppar, putsar på dem, har dem klara till warm-up inför start, har kolll på startlistorna, tar hinder på framhoppningen, leder in hästarna till arenan om de är stissiga innan start, filmar, tar emot hästen efter starten och ja, allt. ALLT! Jättekul att du gillar mina inlägg! 😀

Hur länge ska du stanna?
Det är just nu väldigt oklart för även mig själv! Allt hänger på hur jag trivs – men det kan bli kort till långvarigt.

Hur mycket rider du på jobbet?
Inte speciellt mycket. Mitt jobb är att grooma, min ryttares att rida. Och det är rätt skönt just nu känner jag. Dock får jag ta dem om hon inte hinner med alla. Red sexåringen dagen innan tävlingen förra veckan och kan bara säga – wow! Inte ofta man får hoppa upp på en sån extremt välriden och känslig yngre häst.

Hur många hästar har ni?
Vi har just nu 6 havremoppar installerade i stallet.

Hur många groomar jobbar för din ryttare?
Just nu bara jag, tyvärr. Det är för få. Vi letar efter ännu en och då med trucklicens.

Vill du inte ha din egen häst snart/nån gång?
Jag hade SÅ gärna haft en egen pärla igen att putsa på och trimma. Jag har ju enormt mycket intryck och lärdomar med mig i bagaget efter dessa år som groom/beridare så det hade varit riktigt kul. Men samtidigt vill jag inte vara fast med en häst, då kan jag ju inte resa som jag gör. Det får vänta helt enkelt!

IMG_1405.JPG

Svar på groomingdelen

Inlägget publicerat: 11/04/14 15:05 - Svar på frågor - 4 kommentarer

Kan man få grooma utan hästskötarexamen? Har hållt på med hästar hela livet, men aldrig gått en linje eller tagit tag i det själv så jag kunnat få examen.
Nej, absolut inte. Det är mer för CV:n som det är bra att ha en examen givetvis, men som groom är det inget måste. Hästmänniskor poängterar en flitig människa som kan sitt jobb, och det kan man gott kunna utan att ha tagit hästskötarexamen även om det är ett väldigt bra test för att få känna på stress och press som kan uppkomma.

Hur får du jobben?
Kontakter och åter igen kontakter. Genom andra groomer som jag lärt känna kan dem ringa mig och fråga om jag har möjlighet att komma hit eller dit för att jobba åt en ryttare som söker. Söker man jobb så finns det alltid folk som söker, det är lätt att hitta till exempel via te x hastnet eller på fb.

Vad ska man tänka på om man vill jobba som groom utomlands?
Ta reda på så mycket info som möjligt om din arbetsgivare/ryttare och se till att vara klar över vad som skall ingå samt lön från början. Räkna med hårt arbete och förbered dig mentalt på att det kan vara väldigt stor skillnad på en svensk ryttare och utländska. Hästhanteringen kan även den vara väldigt annorlunda och metoder som vi i Sverige inte vill utföra kan ske.

Vad har du för arbetsuppgifter?
Jag gör i princip allt. Det varierar såklart stort beroende på vart man jobbar och om det är på hemmaplan eller tävling, men normalt sett är det fodringar, mockning, promenera med hästar, lina hästar, rida trimjobb, klippa, förbereda för ridning, visa på vetcheck, byta täcken, tvätta, ta emot hovslagare, ja men i stort sett allt.

Hur långa dagar har du jobbat?
Som längst har jag jobbat från 06:00 till 02:00 på natten, haha. Men allt varierar ju såklart på hur mycket man har att göra, vissa dagar kan vara väldigt lugna medans vissa är stress näst intill döden.

Är det stor skillnad från ryttare till ryttare?
Det är väldigt stor skillnad. Den ena är aldrig den andra lik, och det lär man sig. Någon kan vara extremt noggrann med en del och en annan med en annan del, motsats och samma väg helt enkelt. Det är spännande och det är det man lär sig så sjukt mycket på när man är frilansande groom som jag, det vill säga åker till olika ryttare.

Vad är det svåraste med att vara groom?
Att hålla nivån på topp hela tiden. Det är ett tungt arbete och kräver väldigt mycket både fysiskt och psykiskt. Det är också en svårighet att anpassa sig snabbt vid allt nytt som frilansande, man kräver ett huvud med skaft.

Vad är det roligaste respektive tråkigaste med jobbet?
Tråkigaste är de tunga jobben så som att brodda, byta täcken, fodra, mocka och sen också att leda hästar i ösregn. Det roligaste är ju att få trimma hästar, vara med på framgång, fånga inspiration ute på tävlingar och få träffa nya hästar, groomer och ryttare. Det flödar inspiration på stora internationella tävlingar och det är så kul!

En liten känslig fråga men vad brukar lönen ligga på om man är utbildad och om man inte är utbildad?
Det är jättesvårt att svara på, det beror helt på vad det är för ryttare, tävling, antal hästar och land samt hur erfaren och eftertraktad du är som groom.

Hej Sofia! När man tittar mycket på ryttareliten (typ helatiden) och samtidigt vet att du är en groomer så vill jag fråga om det är likt det man ser på tv som du har det? Typ vakna tidigt, fixa och göra allting sedan sova sent på kvällen? Intressant att veta om du känner igen dig! Ifall du nu sett programmet. Kram!
Hej! Det är exakt som det speglas på TV, långa dagar, för det mesta fullt ös och mycket nerver på spel om det gäller tävling. Man ska veta att alla dessa tjejer och killar som jobbar med det här brinner för det dem gör och har en jäkligt envis personlighet. Jag beundrar många groomer som orkat med så länge som dem gör och brinner så starkt för det.

Förstår att det är väldigt olika, men hur mycket brukar ryttarna göra själv?
Som du själv nämner så är det väldigt olika, jag har stött på de som gör enormt mycket själva och de som inte rör en fena i princip. Jag är evigt tacksam när jag hamnar hos ryttare som hjälper till själva – så att det blir teamwork. Då känner man sig mer inbjuden som groom och vill göra ett bra jobb tillsammans.

Hur många anställda per häst brukar det vara?
Normalt sett runt 4 hästar. Men det kan variera allt från 2 till 6 hästar/person. Det är sjukt stressigt att ha mer än 4 hästar själv på en stor tävling tycker jag.

DSC_0141Till Spanien hade vi 9 hästar med oss på 2 groomer och en ryttare.

Om du… #2

Inlägget publicerat: 29/03/14 12:49 - Svar på frågor - Inga kommentarer

Om du skulle få chansen att låna Mingmang igen?
Nu kommer ni kanske att bli en aning chockerade, men jag har precis avstått det. Eftersom han förmodligen kommer att bli utlånad en stund så var jag först på listan att få honom, men efter många överväganden om för och nackdelar så har jag tagit ett faktiskt ganska tungt beslut att nej, den här gången passar det inte i mitt liv. Det är en blandning av för lite tid som jag ändå får med honom och att jag vill göra så mycket annat också, tyvärr. Usch jag har så ont i magen över det, jag vill ju så gärna ändå. Fina fina fina Ming! Men om det kommer en chans efter det så kan det bli en helt annan utväg då.

Om du skulle få chansen att jobba som beridare hos någon svensk världscup ryttare?
Alltså, jag har själv funderat på det där. Det har ju funnits chanser att söka sådana jobb men jag har aldrig gjort det med tanke på att dem ser efter någon som är villig att stanna en längre tid. Och eftersom att jag älskar att resa så är inte det något som intresserar mig just nu, men kanske senare i livet.

Om du skulle vinna en miljon?
Levt livet i något år sedan införskaffat mig en eller några riktigt fina hästar!

Om du fick en häst som du skulle kunna satsa med och bli bland de bästa i Sverige, skulle du ta den?
Det hade jag nog gjort, ja.

Om du fick uppfylla en dröm du har, vilken?
Oj… jag vet faktiskt inte riktigt!

Om du fick tillbaka ponny tiden från du var 15, hade du tävlat ponny tills 18 eller kört på storhäst?
Jag hade faktiskt valt storhäst, det är det man kan nå någonting på som ryttare.

Om du fick allt du peka på, va skulle du vilja ha?
Shit vad svårt, det är ju såå mycket! Men en lägenhet utomlands hade varit perfekt. Typ turkiet, Alanya kanske? *Blink*. Nej men jag hade nog gärna sett ett boende i USA också. Några riktigt jäkla fina hästar att åka på stora internationella tävlingar med också. Jamen där får vi ihop det, en gård i USA med superhästar och ett privat plan så att jag hinner flyga till Alanya varannan vecka. Perfa!

Om du skulle få en roll i en super stor film?
Börjat undra om den som valt ut skådespelare var full under castingen. Nej jag skoja, jag hade tackat ja, vem hade inte velat? Fett coolt ju!

Om du… #1

Inlägget publicerat: 26/03/14 22:27 - Svar på frågor - Inga kommentarer

Om du skulle skaffa en häst igen Vad skulle du kolla efter då?
En ung (4-8 år) sporthäst. Jag är väldigt sugen på någon med bra språng då jag gått över en del till hoppningen efter mina jobb, men samtidigt kan jag sitta mig och glo blind på en ung gångartstalang. Det finns faktiskt en häst till salu just nu som jag inte ens hade tvekat på om jag bara hade pengarna!

Om du skulle återuppleva en händelse i livet?
Herregud, vad ska man svara här? Jag skulle vilja återuppleva några händelser. Bland annat sommaren – 13 i Alanya, studenten och några speciella tävlingar med hästarna.

Om du skulle få pojkvän i Alanya, hur skulle du göra då?
Haha, ja hur fan skulle jag göra då. Inte en gång till, säger jag kortfattat!

Om du kan flytta till Alanya, skulle du göra det då?
Jag så gott som bor ju i Alanya lika mycket som i Sverige redan, men beroende på hur länge, varför och vad jag skall göra så ja.

Om du skulle råka ut för en olycka och bli förlamad, vad skulle du sysselsätta dig med då?
Jag skulle gå helhjärtat in för bloggande till att börja med!

Om du skulle bli gravid, vad skulle du göra?
Eftersom jag inte är tillsammans med någon och är för ung för att bli förälder så skulle jag naturligtvis göra abort.

Om du skulle bli 14 igen?
Oj! Då skulle jag gå helhjärtat in för hästarna och vara på väg till en riktigt hög nivå med både en ponny och en storhäst på samma gång. En ny satsning på hästarna helt enkelt men med då vetenskapen om vad jag vill!

K14Hej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se