Min första träning på engelska

Inlägget publicerat: 05/02/15 16:25 - Grooming, Sofia tränar - 2 kommentarer

Lunchdags klockan 16, nåväl. Jag var så enormt trött efter gårdagens resande, jag sov bara en timma på natten innan min resa och åkte hemifrån redan 04.30 på morgonen till flygplatsen så jag tog en välförtjänt sovmorgon imorse. Det är det som är så perfekt med det här jobbet – jag kan lägga upp dagarna exakt hur jag vill. I alla fall när jag själv har alla hästar, hjälps vi åt så får man ju anpassa sig såklart. Det är också några lektioner på eftermiddagarna/kvällarna här, så jag ska försöka att ha ridit alla mina innan dess är mitt mål. Just idag fick det gå bra med lite senare start kände jag.

Efter att ha gått runt och gjort lite ärenden i Geneve igår och snabbhandlat mat till mig så körde min boss, E hem mig – där jag snabbt fick slänga in min mat i kylen och sedan bli upphämtad av en Schweizisk vän. Vi har lärt känna varandra lite smått sedan sist jag var här nere. Egentligen skulle E haft en träning för henne igår, men eftersom att hon var upptagen igår kväll fick jag ta över den. Jag trodde först att det var ett skämt, men nä det var det då tusan inte.

En ganska död och sömnig Sofia skulle alltså hålla i en träning på engelska för ungefär jämngammal tjej som köpt en fin hopphäst för ett tag sedan. Markarbete och en serie (studs) var det som gällde. Min engelska tog för sig faktiskt i den mån den kunde, vilket var mer än förväntat och jag tror att både jag och tjejen var nöjda! Kul, det enda jag inte har tillräckligt mycket kunskap av är ju hopp-delen, men vägen dit, markarbete kan jag ju i alla fall.

Två bilder från gårdagens flygning. Alperna är för fräcka!

(null)

I sadeln igen

Inlägget publicerat: 25/03/14 13:43 - Bilder, Sofia tränar - 2 kommentarer

Efter nästan 5 månader var det åter igen dags att sitta upp i sadeln igen för att få köra ett ordentligt dressyrpass. Och inte på vilken häst som helst, utan nämligen fina Ming Mang! Jag blev så glad när jag kom hem till Sverige igen och Linda frågat om jag kan hjälpa till med lite dressyrpass på Mingis nu då hon själv för tillfället inte kan rida så mycket. Tacket för det var att jag igår inte kunde röra mig och kom knappt ur sängen… fy fa-aan vilken träningsvärk!

Min första känsla när jag satt upp var – ”är det såhär det brukar kännas att sitta i en sadel?”. Är det inte helt ofattbart hur mycket man kan tappa på bara några månader? Jag som förr var van att rida minst två hästar per dag, och framförallt hårda pass flera gånger i veckan till att gå till ridledighet. Jag kände när vi började trava fram hur himla ful jag säkerligen såg ut, alltså utan magmuskler kommer man inte långt. Där finns bara fett nu dessvärre. Efter hand så kom jag in i rytmen igen och fick ändå ganska snabbt tillbaka lite mer ridning. Jag blev förvånad över hur bra sits jag trots allt kom tillbaka till relativt fort och att jag kunde sitta ner utan problem. Att ”komma till ridning” liksom.

Mingmang var som en tickande bomb. I och med att han behöver jobbas många hårda pass och inte har fått gjort det de senaste två månaderna utan lite lättare så hade han bara ”fram fram fram” i huvudet. Så vill jag dock ha hästar, det är det optimala naturligtvis att dem är arbetsglada och tänker fram, men det är en smula svårt när inte bromsen funkar. Jag jobbade med många övergångar och framförallt att inte låta honom glida iväg i ett för stort och högt tempo, utan få igenom den långsamma säkra traven först. Det tog sig, och han blev en period riktigt fin, svungfull med ett bra lugn. Fram tills jag dumt nog skulle testa en längnig. Det skulle jag inte gjort, för efter att han sköt iväg (jag var nära att flyga ur sadeln) så var det kört efter det, då ville han ju inget annat än att springa framåt. Han blev flera gånger ganska stark för mig och jag hade svårt att sitta till och tillbaka, jag saknar ju trots allt mina muskler också för den delen. Vi körde lite skolor här och var för att få mer samling bromsa upp, dem gjorde han åtminstone väldigt bra. Några byten körde vi också vilket han kan klockrent nu, men åt ena hållet var det svårare och han ville gärna byta som han själv ville när han tyckte att det passade. Men vad härlig han är, fina häst! Han har det senaste året blivit sååå fin och Linda har verkligen en av världens goaste och älskvärda hästar utan tvekan!

Senare i veckan ska jag åter igen åka och trimma lite dressyr, det ser jag fram emot 😀 (Och ja, ha nu för tusan förståelse på bilderna att det faktiskt var för längesen som jag red senast och att han var en tickande bomb, haha.)

DSC_5237DSC_5126 DSC_5136 DSC_5140DSC_5152DSC_5162 DSC_5163

buy hgh australia

Referens/utvärdering från Jessica

Inlägget publicerat: 02/07/13 22:35 - Sofia tränar - Inga kommentarer

Jessica Christoffersson gjorde för några månader sedan utvärdering från en träning som jag höll för henne, och jag har fått lov att publicera den för er. Jag tackar så mycket för en välskriven och rolig utvärdering att läsa!

”Vi började ridpasset med att jag fick värma upp lite på egen hand medans Sofia hjälpte mig lite och gav tips vid sidan av. Som vanligt så var han finare i högervarvet men lite knepigare i vänster. Så när han spände sig så spände jag mig också blev det bara en ond cirkel. Sedan allt eftersom så kom det även in fler och fler hästar i ridhuset vilket gjorde det hela ytterligare lite svårare eftersom jag höll koll på hästarna istället för Martijn.

Jag travade runt på volten ett tag innan vi fick en paus. Efter en kort skritt paus så tog jag upp tyglarna igen, men nu gick vi tillbaka ett steg, jobbade i skritten istället för att försöka göra det svårare i traven. Jag fick länga tyglarna och försöka få honom att jobba lågt. Igen så var det mycket i huvudet på oss båda, men efter en stund tragglande med att ställa honom överdrivet mycket i båda varvet och flytta honom lite åt sidan för att få honom på andra tankar så blev han riktigt fin. Han trampade igenom med hela kroppen vilket kändes väl då khan slutade att streta emot. Övade även på att göra halt från skritt vilket jag alltid tyckt är lite knepigt – på alla hästar. Men med Sofias hjälp och lite korrigering av mina händer så blev halterna ändå hyfsade. Gjorde även lite halter på rakt spår, vilket var lite knepigare eftersom han måste vara helt rakställd. Men det gick. Händerna jämna och ihop!

Började trava igen och försökte hitta takten i hans trav, det skulle inte gå för fort vilket det gärna gjorde ibland. När han har sin takt så tycker jag nästan att det går lite långsamt, haha. Lite skumt eftersom min ponny måste gå ännu långsammare för att komma till sin rätt. Jag rider väldigt gärna hästar i övertempo för att det känns som om de sätter under sig bättre, gammal ovana. Efter några varv i båda varven så blev det bättre. Han blev mer avslappnad och jag kunde även rida rakt fram på fyrkanten. Sofia tjatade hela vägen om händerna jämna, stöd på yttertygeln, akta rumpan, ihop med händerna!! 

Sedan så pausade vi lite och körde galopp. Började med det svåra varvet, vänster. Tog det på volten till en början med att bara försöka få honom att slappna av och ställa sig. Tänken var att han ska fram, fram, fram! Inte ligga och såsa här inte. När han blev på tok för spänd så överställde jag honom, flyttade lite för skänkel för att få honom uppmärksam, samma som i skritten. När det satt hyfsat så fick jag rida rakt fram även här. Men nu skulle jag flytta bogen som i en öppna utan att böja halsen. Detta var inte något jag lyckades något bättre med, men försökte gjorde jag verkligen. Jag kände mjölksyran krypa på redan efter ett varv på fyrkantspåret, haha. Försökte några varv till innan jag var tvungen att pausa igen. Efter något varv i skritt så fick jag plocka upp tyglarna och göra samma sak i andra varvet. Det gick något bättre eftersom det är hans lättare varv, men lyckades fortfarande inget vidare med att flytta bogen, något vi måste jobba på. Framför allt måste jag jobba upp min kondis, haha.

Som tränare var Sofia super. Hon sa till och påpekade saker som jag inte trodde man såg från marken ens. Blev positivt överaskad när hon började påpeka att bogen var fel och att han började takta för att jag gjorde si och så fel så att jag lätt kunde korrigera det. Hon förklarade på ett enkelt sätt hur jag skulle använda mina hjälper så rätt som möjligt. Hon hade en superbra ton i rösten under hela passet och tappade inte tålamodet eller blev arg när det var något som inte gick eller som jag inte förstod. (Har tidigare vart med om en tränare som blivit arg och är därför smått allergisk mot det) Och sedan att hon var så förstående när det var några skolor vi hade lite svårare för var också super. Till er därute som funderar på att träna för Sofia någon gång så rekommenderar jag henne starkt till er. Man får ut så otroligt mycket av en träning för henne eftersom det är så mycket som hon ser från marken. Så när hon kommer hem igen kanske ni borde slå henne en pling? Hon tränar ju faktiskt andra ekipage också! 

Tack för mig och hoppas ni uppskattade en lång utvärdering av en suverän träning!”

http://roxicetonline.memorywebhost.com/

Utvärdering från Nathalie

Inlägget publicerat: 04/02/12 21:50 - Sofia tränar - Inga kommentarer

Nathalie var tjejen som tillsammans med Emma tränade för mig för ett par veckor sedan, och även hon har gjort en utvärdering utav passet och träningen. Tack för det, väldigt nyttigt för mig att se hur du kände/tyckte och vad som var bra att lägga fokus på.

”Nathalie heter jag och det var även jag som fick träna för Sofia i lördags. Min ponny Snowballs Bear, Snobben, har jag haft i fyra år och vi har startat dressyr upp till regional FEI. Vi började med att träna lite på bakdelsvändningar/skrittpiruetter. Till en början när jag gjorde det gick det sådär men när jag fick hjälp av Sofia med vad jag ska göra, hur jag ska göra och exakt när jag ska göra det så blev allt så mycket bättre. Snobben blev helt eftergiven och lösgjort vilket syftet var.  Jag travade lite självständigt innan Sofia hjälpte mig i galoppen. Där jobbade vi med övergångar till skritt (enkla byten), som Snobben kan tycka är lite jobbiga, han behöver stärkas för att kunna bära sig själv. Det gick i alla fall bra och jag fick tips på hur jag ska göra för att få till det! Red även förvänd galopp med tempoväxlingar och några åttameters volter som rullade på kanon.

Sen gick vi över till att arbeta i traven där vi la fokus på den högre formen, att han skulle hålla takten och inte rinna iväg, även där red jag mindre volter och där trodde jag knappt att det var min ponny jag satt på, han var så fin. Även om jag gick hade den där ”wow-känslan” under hela ridpasset gick det ändå över förväntan. Tränade alltså på ganska basic-saker, som dock är det vi behöver träna på för att inte bli ”stressade” bara för att vi skall göra exempelvis en skrittpiruett eller ett enkelt byte.

Jag tycker att en tränare ska vara sträng men rättvis och ge beröm. Att vara koncentrerad och intresserad av ekipaget är också viktigt, viket stämmer in helt och hållet på Sofia som tränare. Hon ser möjligheter hos ekipaget, inte problem. Jag är verkligen jättetacksam för all den hjälp jag får av Sofia, och jag snappar upp varje tips jag får!

Nathalies ponny Snobben, Nathalie själv & jag!

Om jag skulle utvärdera Nathalie efter träningen (likadant med Emma) så skulle jag ge ett stort + på att tjejerna var och är intresserade av att lära sig, vågar pröva saker som de blir tillsagda att göra och kan öppna sig och visa problem inom ridningen för en 2 år äldre tjej. Att lyssna, vara intresserade och att bara ta initiativet till att ta hjälp av mig som inte är en tränare är en inställning som tar en långt. Det är såna här elever jag vill jobba med om jag uttrycker mig som en tränare!

Utvärdering av Emma

Inlägget publicerat: 25/01/12 16:42 - Gennes life, Sofia tränar - 9 kommentarer

Både Emma & Nathalie som jag tränade i Lördags har gjort en utvärdering var om passet som jag fick lov att dela med mig av. Jag bad dem att utvärdera precis hur de tyckte, både negativa och positiva delar. Raka och ärliga helt enkelt 😀

Här kommer Emmas utvärdering från passet:

”Jag var en av de två som fick chansen att träna för Sofia i lördags tillsammans med min nya ponny Lidens Mr Li (som Sofia även red i fredags). Att få hem en ny häst eller ponny är aldrig lätt. Nya knappar skall hittas och man måste hitta sätt och vägar som passar både ryttaren och ponnyn var för sig men också tillsammans. Träningen för Sofia kom alltså väldigt lägligt! Vi la mycket fokus på min sitts, halvhalter och vanliga halter, galoppfattningar och öka samt minska tempo samt att jag skulle hitta han i en stadig, något högre form och att ponnyn skulle sätta under sig med bakbenen och börja jobba. I början av passet var det lite trixigt och han stretade gärna emot när det blev jobbigt men i slutet satt allting perfekt och han lyssnade så otroligt bra.

Jag har aldrig fått den känslan efter en träning innan och det var otroligt skönt att känna att man kommit en bra bit på vägen. Mycket av detta berodde starkt på Sofia. Hennes sätt att förklara och hur man skulle hantera problem var så lätt och hon förstod så himla bra. Hon var fullt koncentrerad på ekipaget och gav mycket positiv kritik när något blev rätt men kom också med lösningar när något gick mindre bra. Hon fick till allting så galet proffsigt på ett enkelt sätt och man hade en väldigt bra kommunikation under hela träningen. Jag är otroligt tacksam över att Sofia ville hjälpa mig för hon är verkligen grym på det hon gör och jag hoppas så att jag får göra detta igen!”

Fina Lillen på bild 😉

Jag kan bara snappa åt mig allt Emma har sagt och försöka förbättra mig och utveckla mig i min ”tränarsits”. Jag har varken tränarkompetens eller utbildning, utan jag har tränat en del nära vänner och även vissa andra på min egna erfarenhet och egna idéer. Tack Emma för att du ville dela med dig och för dina värmande ord!Hej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se