Mingis yesterday

Inlägget publicerat: 12/11/16 16:08 - Allmänt, Bilder, Dagens ridpass - Inga kommentarer

Gårdagens hästeri startade ganska sent igår kväll, och det var iiiiiis-kallt. Hur som helst så skrittade vi fram i dessa oändliga 20 minuter, men efter ungefär 10-15 minuter tar jag tyglarna och jobbar mycket i skritt. Skritt är en så viktig faktor som man gärna glömmer bort att jobba med. Det är så viktigt att arbeta med skritt! Ming var först ganska slapp, men efter den första trav & galoppdelen när jag ställer lite krav på honom så taggar han till. Då blir han en racerhäst som är supermegastark, men som släpper kontakten helt ibland och ibland bara krullar ihop sig. Han är så komplicerad ibland den där brune…

Efter effektivt ridande av mig så kom vi i alla fall över den där värsta/jobbigaste delen, och halvhalterna gick att ta igenom – helt plötsligt en såå mycket finare och trevligare häst som jobbade samarbetsvilligt. Då låg han kvar i samma takt och tempo hela tiden tills jag sa något annat, och också formen på ett relativt stabilt ställe. Det svåra är att jag inte får använda volter. Det är diagonaler och mest raka spår som gäller, och någon enstaka stor volt här och var än så länge. Men jäkligt nyttig träning!

Det är svårt att fotografera Ming nu kanske när han är så ful i vinterpäls, och när jag är så liten numera att jag knappt kan sitta tillbaka många gånger (hehe), men mamma gör bra försök. Ljuset är lite knepigt det också, men man ser ju i alla fall på bilderna och det är väl det viktiga för nu 🙂

p14p18p19p10p11o1p9p17p20p13p7

Another day at the stable

Inlägget publicerat: 07/11/16 15:42 - Allmänt, Bilder, Dagens ridpass - 2 kommentarer

m36

Igår var jag uppe på hästryggen igen, för andra gången sedan nästan ett halvår tillbaka. Det är ganska mycket att tänka på och kombinera när man varit borta i så långa perioder som jag är varje gång, just tekniskt sätt. Sen att kroppen inte är stark nog heller att hålla sig perfekt. Ming är så glad över att få jobba, framförallt när han ganska nyligen fått starta galopparbetet igen och ligger därför på som en riktig Ferrari. Detta i sin tur gör att han ena stunden vill korta upp sig helt extremt mycket på ett och samma ställe och gärna krulla ihop huvudet något extremt, liksom han andra sekunden istället vill skjuta iväg framlänges och dra med hela mig ner med en lång hals. Då blir han helt plötsligt jättestark och tar tag, och jag hinner knappt att sitta tillbaka innan jag flyger fram. Jag gör mitt bästa för att sitta tillbaka och istället rida fram honom mellan ben till skänkel ännu mer, vilket fungerar, bara den att då är han blixtsnabb på att ena stunden bli helt perfekt på handen, medans han 5 sekunder senare ska ut och slira igen och släppa stödet, kröka för mycket på nacken och sedan göra detsamma igen. Sådär hållet det på, visst nog är han inte stark nog att orka med korrekt form och bäring nu direkt, men oj vad han får mig att kämpa!

Det är åminstone tacksamt att ha en sån glad arbetsam häst, även om han vill lite för mycket ibland. För att få ordning på alla ben och en väldigt slingrig kropp med en ännu slingrigare mun så jobbar jag jättemycket med min egna position i sadeln, framförallt händer, ben & såklart upprätthållen i ryggen. Med Mingmang jobbar jag öppnor och slutor i mindre format för att få honom rakriktad. Vi jobbar ännu inte på volt speciellt mycket, utan bara några få stora volter, vilket är nästan bra på ett sätt. Då MÅSTE vi rida på raka linjer och MÅSTE hitta rakställning och spårning. Det är klart att det är jobbigt och tungt för både mig och Mingmang när ingen av oss har varit speciellt igång det senaste halvåret (eller ja, jag har ju inte varit igång sen jag minns inte när…) men vi gör vårat bästa och framförallt, vi har det kul.

Här bjuder vi på bilder på en något mindre Sofia än tidigare (tack gode gud för det, haha) och en något mindre Mingmang men ändå relativt in i kroppen med tanke på den långa vilan!m1 m2 m32 m5 m7 m28m27 m34m25m31

Yesterday’s ride

Inlägget publicerat: 03/11/16 13:36 - Allmänt, Dagens ridpass - Inga kommentarer

Kall jäkla kväll, är väl en kort och enkel förklaring av gårdagens lilla pass med Mingis! Alltså, den här kylan är inte rolig. Vi har inte ens gått under 0-gradigt på dagtid och jag fryser redan ihjäl. Sinnes… I den vägen saknar jag inte att ha häst mitt i vintern, den saken är klar.

image-7

Någon som inte klagade på vädret eller temperaturen var i alla fall den här krabaten, som säkerligen var lika glad som mig över att se varandra igen! (I wish, haha.) I och med att Mingmang som jag tidigare nämn råkat ut för en skada, en kick i hagen från en annan häst, så är han under igångsättning och en ganska lång sådan. Hellre skynda långsamt än att skynda fort, så att säga. (Fråga inte efter logiken på det där, det lät bra i alla fall.)

Jag tog mig ganska lång tid i stallet med att borsta och pyssla, vilket uppskattades sisådär. Det var ganska mycket energi i kroppen på den här pojken, så att stå allt för länge fast och bara pillas på var kanske inte det allra roligaste trots allt. Åtminstone kunde han inte riktigt erkänna det. När vi äntligen var klara med allt duttelidutt promenerade vi in till ridhuset. Där påbörjades en lång och för mig, kall framkrittning. Jag har alltid varit personen som varit extremt noggrann vid framskrittning av mina hästar – minst 10 minuter gärna mer. Och efter det kör jag alltid lång och låg jogging för att få bästa uppvärmning utan slitage på hästen. Det är min tanke om en god uppvärmning. Hur som helst, eftersom att vi har en skada att tänka på i bakhuvudet också så skrittade jag fram ungefär 20 minuter, och påbörjade därefter lite lugn trav. Lugnt var ett ord som inte riktigt Ming tyckte borde följas, han ville mer än gärna explodera iväg i sin MSV:A-trav som Linda så gott arbetat med innan skadan kom på. När vi väl kom överens om att vi skulle köra det lite sansat istället, så blev det bättre. Nog för att det blev lite starka tag från Ming’s sida några gånger, framförallt nu när jag inte har kanske den starkaste bålen och stabiliten att just hålla mig kvar hundraprocentigt i rätt position, men det var helt klart godkänt.

Galopparbetet var kanske det jobbigaste för Ming eftersom att han startade bara någon vecka sedan med det. Det kändes att det var relativt tungt och inte helt fast, men absolut okej. Han var lättsam åtminstone och det glädjer mig. En häst som honom kan bli stor och stark, men han lyssnar otroligt bra på vikten (inte alla gånger men) och det är så det skall vara.

Jag körde lite små öppnor och slutor bara för att få honom lätt för båda skänklar och framförallt för att spåra jämt. Han är lite ormig av sig, har alltid varit, och då krävs det att få bakdelen (och framdelen för den delen också) på plats. Detta tycker jag man bäst justerar genom att bara tänka lite enkel öppna mestadels, både vanlig eller förvänd. Några korta små uppsamlingar i trav och galopp gjorde jag också, och många halter i skrittarbetet. Mer vågade jag inte köra på, eftersom att det är svårt för mig att veta exakt hur hårt han har gått innan. Men hellre lite för mjukt nu än för mycket på en gång. Vi nöjde oss efter ett tag och skrittade av lika länge som vi skrittat fram. Härliga Mingmang, man blir glad bara man ser på den där kramgoa björnen!

image-10

image-5

image-9

image-1

More Mingmang

Inlägget publicerat: 26/03/14 17:08 - Bilder, Dagens ridpass - 1 kommentar

Här är ytterligare några bilder på fina biffen Mingmang och stelopererade före detta ryttaren från i lördags när jag var och fick köra skiten ur mig själv och Ming för den delen, haha. Det känns så mysigt att ha färska hästbilder på bloggen såhär, nostalgi på något sätt och så rätt på en hästblogg som var en av de bästa när den väl blommade som just kategorin renodlad ”hästblogg”. Tider förändras ju så fort, det märker vi.

DSC_5115 DSC_5117DSC_5198DSC_5211DSC_5214Tickande bomb…? Jo tack, haha 😉
DSC_5215DSC_5217DSC_5225DSC_5227

Mingus Mangus

Inlägget publicerat: 03/12/13 22:56 - Dagens ridpass - 1 kommentar

Vad kul det var att få sitta på en riktigt kvalités-dressyrhäst igen! Det var länge sedan sist vilket inte minst märktes av så fort jag satte mig ner i sadeln – en dressyrsadel. Alltså, det var som en ny verklighet. Jag har helt glömt bort hur det känns efter att ha varit ifrån dressyren så länge och ridit i hoppsadlar i snart ett års tid ungefär, när jag då väl har ridit.

Mingis var precis som vanligt! Glad, energisk och arbetsvillig. Exakt så som man vill ha en häst, ärlig och med en bra inställning till både jobb och allt runt om såklart. Jag red utan kandar på bara tränsbettet men han går annars numera mycket på kandaret och sköter även det finfint. Jag vet att Linda är väldigt duktig på det att ha lätta fina bett och att variera. Redan under de första travstegen kändes det ovant men härligt att vara tillbaka i sadeln på den häst som jag haft så fina framgångar med tidigare! Fokuset låg framförallt på att jag försökte hitta min balans och rytm med lagom små och stora för att passa på Mingmang som i lag är en väldigt känslig häst men som kräver sin ryttare ändå för att komma till rätt arbete i alla nivåer så att säga. Vi körde en del övergångar och checkade av så att både gas och broms fungerade och bara hittade en bra rytm. Oj vad jag kände av att jag har ridit sjukt mycket grundridning det senaste året, och framförallt unghästar… På hela min ridning syntes det, framförallt på min sits och händerna. Jag kunde själv känna av att ”shit, vad mycket jag har tappat!”. Det är inte den där action-korrektion ridningen med finpet som finns i min kropp just nu utan så mycket hjälpande grund. Jag fick nog jobba mer än Ming i början för att plocka fram min ridning.

Tja, vi jobbade på i diverse gångarter och gjorde lite skolor här och var, där självklart min styrka också mättas av i och med att magen fick jobba av all uppsamling och halvhalter. Det var inte de finaste skolorna, men arbetsmässigt så kommer man åtminstone mer till ridning och kan få tag på bakbenen med förhoppningsvis bibehållen samling.

Och nu till det roligaste! Han har utvecklats en hel del under det här året och jag fick testa på att göra galoppombyten i varje. Tänk lilla Mingmang, hur vi trimmade och försökte få till rena och fina byten när vi skulle debutera MSV B. Nu gör han klockrena byten och som sagt jobbar på sina byten i varje. Dem var inga vackra, och det var knappt att jag själv hängde med, tusan vad fort det gick! Men vad imponerad jag blev utav honom som trots mig som en kratta på ryggen utförde dessa rörelser. Nu tappade jag räkningen efter sisådär två-tre byten, men x antal byten i varje gjorde han på några linjer och några fint i vartannat.

Ja, det var härligt att få sitta upp på en av mina absoluta favoriter. Skönt att se hur bra han har det!

Bjuder på en bild från någon gång i april när jag hälsade på godingen!Hej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se