Tips om hästen är lite stum

Inlägget publicerat: 29/09/12 14:34 - Allmänt, Övningar - 10 kommentarer

Det ramlade in en kommentar för ett litet tag sedan på ett av inläggen där jag red Isabellas fina lilla ponny Obelix. Jag tänkte ta mig lite tid att förklara för att kanske kunna hjälpa andra en liten bit på vägen då det är ett så vanligt problem!

”När du skriver att han blev lite stark i ena mungipan, skulle du kunna förklara vad du menar och hur du gjorde för att få loss det. Som det med diagonala hjälper, vad innebär det ? 😀 Tror Nämligen (om det är som jag tror du menar) att jag har samma problem med min foderhäst. Tackar för övrigt för en grym blogg ! :D”

Svar: För det första får jag tacka för berömmet över min blogg, det är lika kul att höra varje gång!

Man kan nog få förklarat ”diagonala hjälper” på lite olika sätt, men kortfattat och lättast skulle jag nog vilja säga ”höger skänkel, vänster tygel och vise versa. Du kan inte bara sitta och rida med höger tygel och höger skänkel, utan du måste använda diagonala hjälper och för att få ihop det hela. Nu är det svårt att kunna förklara via en text, men jag ska göra mitt bästa för att ge ett exempel på att plocka loss en häst som sitter fast i ena mungipan.

Det jag brukar göra om jag känner att mina hästar är stumma eller hårda i någon mungipa är att försöka rida över det. Allt brukar egentligen handla om att hästen inte tar tillräckligt mycket stöd på den andra tygeln. Som ryttare har man en tendens att bli hårdare i den handen själv vilket inte ger något resultat. Man ska få ha sin hand på plats och försöka plocka loss hästen, men inte lura sig att bli stum och hård. Jag brukar fokusera på gas och broms, får hästen något att tänka på och blir aktiverad så kommer den automatiskt att lossna lite själv och därifrån kan det bli lättare att plocka loss resten. Jag rider alltså mycket men små övergångar och tempoväxlingar för att få hästen kvick och aktiverad, både på rakt spår och på böjt. En tydlig ledande tygel visar vart hästen ska (överdriv tygeltaget om hästen inte tar det, den ska ändå gå dit du vill.) Glöm inte att ha skänklarna om givetvis och ge den en formning för innerskänkeln samt titta dig du ska så att du öppnar upp ditt beckene och gör det lättare för hästen att runda sig i kroppen och svänga. DU ska göra det optimala som du kan för att hjälpa hästen. När hästen väl svänger, var då noga med att snabbt få tillbaka din handställning till den korrekta, och använd endast den breddade handen och ledande tygeltaget när du behöver leda (vilket kanske är en hel del i början).

Jag brukar variera formen på mina hästar och framförallt jobba dem långa och låga. Också något att testa (framförallt om vi tänker att detta är uppvärmning.) Lägg dig på volter och låt hästen få bli lite längre och överdriv ställningen en del och få den rörlig i halsen och känn att du kan rida med mjukare och mjukare händer och styra mycket för ben och sits.

Nu då till lite mer effektiv ridning. En sak som inte fungerar på 1 minut men kanske efter ett helt pass, om inte annat efter ett par är att höja den innerhand där hästen sitter fast. Om den sitter fast i vänster tygel, rid då i vänster varv, voltspår är lite lättare men även rakt. Rid på i ett normalt tempo MEN – så fort du känner att hästen inte vågar ta stödet på din yttertygel (i denna situation då höger tygel) så håll kvar din ytterhand STADIGT på samma position och rid hästen in i den. Här krävs det alltså SUPERMYCKET innerskänkel, en höjd innerhand för att lite bryta att hästen ska ta allt stöd på den, och en väldigt MJUK men stadig ytterhand som välkomnar hästen att komma in på och ta stödet. Här gäller det konsekvens ridning till 1000 . Känner du att hästen vill ta tag mer i innertygeln och inte vill komma in på den välkomnade yttertygeln, ja då ökar du på tempot. Och då menar jag inte pluttinutti, utan då menar jag TEMPO. Travar du i en arbetstrav så DRIV PÅ HÄSTEN, mycket kraft och tempo så FORT den släpper stödet på yttertygeln.

Det kommer att kännas enormt konstigt som dig för ryttare att sitta med upphöjd innerhand och helt stilla yttertygel, du kommer även att ha svårt att ha en stadig och samtidigt mjuk yttertygel eftersom det är enormt mycket saker att tänka på samtidigt, men förslagsvis hittar du en tränare eller kompis som kan hjälpa dig att påminna i varje steg. Jag har själv tyckt att det varit (och ÄR) svårt att hela tiden hålla koll på och göra, men jag är så tacksam över att jag fick lära mig detta av grymma Stefan under träningstillfällen.

Sammanfattning: ”Höjd innerhand, mycket innerskänkel för att forma och DRIVA FRAM HÄSTEN till yttertygeln som finns på plats stadig och mjuk välkomnande för hästen.”

Hoppas att detta var till någon hjälp! Om det finns önskemål så kan jag försöka be någon filma en snutt där jag kan visa hur det ser ut/hur jag går tillväga, vissa har ju lättare att se och vissa att läsa, vi är ju alla olika.

ossens.biz


Hej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se