Gott Nytt År!

Inlägget publicerat: 31/12/11 18:30 - Allmänt - 28 kommentarer

Välkomna hit goingar!

 

Min blogg lanserades nyligen och därför är den ganska o-klar.

 

I vilket fall så är det dags för mig att springa ut nu och fira nyår med mina nära och kära!
Jag önskar er så länge ett riktigt GOTT NYTT ÅR och en god fortsättning!

 

Kram Sofia

Mingmang

Inlägget publicerat: 31/12/11 13:15 - Mingmang - 18 kommentarer

Den här hästen har satt sina spår i mitt liv och gav mitt ett fantastiskt 2012. Idag är han tillbakalämnad till sin ägare som älskar han lika mycket som jag gör. Vi har en fin story att dela med oss av:

Den 18 september 2011 skrevs kontraktet på och Mingmang var på plats hos mig. Pratet mellan mamma och Linda om Ming hade väl startat redan på vårkanten, men jag var inte så direkt insatt i det eftersom jag hade min Mahjong. I ärlighetens namn insåg jag inte direkt heller då vilken sjukt fin häst det handlade om i och med att jag bara sett honom någon gång tidigare och det var nog 1 eller 2 år innan. Vi åkte hur som helst iväg på någon start som gjordes med Mingmang under våren 2011 men inte heller då var jag så imponerad över honom, men då hade jag heller inte förstått att det kanske var min framtida tävlingskompanjon!

När jag blev mer indragen i samtalet och förfrågad av Linda om det hade varit intressant för mig att ta Mingmang på hösten när jag ändå snart var klar på ponny så blev jag nyfiken. Hon lovordade honom och sa att han utvecklas hela tiden. I slutet av April åkte vi för att hälsa på den stora älgen för att se på honom och låta mig få provrida. Jag blev snabbt fast! Något i stil med såhär såg det ut då:

Han var pigg, otroligt känslig samtidigt som han kändes lite vinglig, så om jag la ena skänkeln fel så hade jag en bog på något ställe och en bakdel någon annan stans. Men jag gillade honom, definitivt!

Jag testade honom ytterligare två gånger under sommaren, och åkte i slutet av Juli till Alanya i två veckor. Det var också strax innan här som jag avslöjade allt för mina läsare – genom den här filmen!

Direkt när jag kom hem startade jag Ming på en tävling med skrittavstånd till stallet där han stod, just för att få testa hur han var på tävlingsbanan. Linda sa att han kunde bli ”lite pigg”. LITE PIGG? Jotack, jag har nog aldrig kört en sån racertruck på en dressyrbana! Femte gången jag sitter på hästen och jag kunde knappt styra honom i hörnen. Efteråt fick jag höra ”ja, jag glömde säga att han inte svänger själv i hörnen”. Jo tack, jag hade märkt detta, haha…

Nu i efterhand kan jag inte låta bli att skratta åt filmen, hur såg det ut egentligen!? Ja, vi har då utvecklats i alla fall!

Vid sommaren valde jag att avrunda med Mahjong efter att vi satt båda personliga rekord på nationellt FEI-mästerskapsprog. och jag kände att min vita lilla sagoponny inte skulle behöva dra sig runt banorna längre. Han blev helt enkelt trött på tävlingslivet. Där det slutade med Mahjong – där började det med Mingmang. I augusti hittade jag ett foderhem till min sagoponny, och Mingmang väntades då komma den 18 september.

14 dagar efter att jag fått hem min prins debuterade vi en LA:1 på 65% och blev 4:a!

 

 

Den 5 november startade vi en LB:1 och en LA:1 på Råda ridklubb som gick spikrakt uppåt – 2:a i LB:1 på 69,31% och vi plockade hem vår första VINST som var en LA:1 på 70,71%! ! Även fast jag personligen tyckte att han var lite väl snabb och jag inte fick igenom halvhalterna så var ändå ritterna mer än godkända. Det mest imponerande var nog travlängningarna, jisses vilken superkille. Det syntes också hur väl vi klickat på så kort tid – och att jag lärt mig sitta ner, haha 😉

De här lägningarna är svårslagna:

Innan året var slut hann vi med en LB:3 där vi blev 3:a på ca 65,45%!

I slutet av November fick vi en gästtränare på skolan vid namn Traudi Björling som jag och Mingmang var med och red dressyrpass för. Trots att vi inte varit ett team så länge så fick vi ändå igenom sakerna som hon ville ganska snart och det var riktigt roligt och lärorikt att få dessa 30 minutrar (tillsammans med ett annat ekipage) för Traudi.


Våren närmade sig och Mingmang hade fått lite lugn period över jul. I början på Januari satte vi igång lite försiktigt igen och jag kände nog lite ”hur ska jag klara av det här nu då?” när det kändes… svårt. Här ser ni:

 

I slutet av Januari drog ”seriedressyren” igång på GFRK som också blev min nya klubb att tävla för året 2012. Seriedressyren är en klubbtävling som pågår i början på våren för att komma igång inför den riktiga tävlingssäsongen. Vi valde att starta ”Medelsvår C-serien” som startar på LA:2, därefter MSV C:1 och sista omgången i MSV C:2. Målet vi har haft sen jag fick honom har varit ”kvala samt starta en MSV C innan sommaren/runt maj”. Vi var alltså låååångt i förväg ute efter en debut… Här är en film från första omgången (LA:2) där vi tog hem ledningen efter första omgången! Kan man älska musiken?

 

Och ja… sen kom vi till dagen med stort D! Visserligen ”bara” en klubbtävling men ändå vår allra första start på medelsvår C-nivå! Detta var alltså i början av Februari! Vi fick resultatet 65,53% (!!!) och blev 4:a av 9 startande! Jämför denna ritt med våra sista MSV – sjukt roligt!!!

Mer än att starta tävlingar och trimma så busade vi en hel del också! 😉

I mars debuterade vi MSV C2 i sista omgången i Seridedressyren med ett resultat på 63,56% vilket är galet bra men jag vart jättebesviken eftersom ritten tydligen var en av våra sämre. Så det kan vara va! Efter det så blev det mer träning, och vi började nosa lite lätt på byten vilket var himla kul. I slutet av Mars red vi en programridning för riktig domare på skolan – det blev en MSV B:1. Fråga mig inte hur TUSAN vi kunde ta oss igenom den med tanke på att vi precis börjat nosa på byten, men på något jäkla vänster så gjorde vi det – med 64%! Jag lärde mig dessutom det jäkla programmet under 1 timma innan min ”beräknade” start. Galet.

I april räknade vi med att starta vår första regionala MSV (hade ju enbart ridit 2 medelsvår på klubbnivå och en programridning då.) Det blev mycket jobb och målsättning inför detta…

Fortsättning följer… 😀

Martijn

Inlägget publicerat: 31/12/11 13:14 - Martijn - 25 kommentarer

Martijn, en holländsk c-ponny import med okänd stam, f. 02.
Detta är en Briar i miniatyrformat – en liten gångartsponny med enormt mycket kapacitet!

Jag köpte Martijn 2008 som ett utbildningsprojekt. Han var då nyligen importerad från Holland och hann stå två månader i ett försäljningsstall innan han hamnade hos mig. Bakskygg, hanteringsskygg och rädd/svår var grunden till den här ponnyn som idag står här som en helt annan. Han har fått sin tid han har behövt och är idag en lugn ponny som har fått växa i sig själv.

Utöver en bra gång så kan han hoppa också! Martijn är som en studsboll och har fått lovande ord från hoppsidan också. Han hoppar gärna och högt, men tyvärr är jag lite för stor för att hoppa honom så för våran del blir mestadels bara dressyr. Några småhopp ibland!

Martijn är startad upp till och med Lagtävlansprogrammet för ponnyallsvenskan i dressyren. Redan på första tävlingen plockade han rosett, och har fått extremt goda kommentarer och lovord av alla domare och tränare som jag visat upp honom för.

Tyvärr känner jag att jag inte har riktigt haft tiden för honom under samma period som jag hade Mahjong och prioriterade honom. Samtidigt behövde Martijn (som jag nämnde tidigare) en lång period att växa i sig själv.

Meriter:
– Ingick i LjRK’s BC lag med 2 vinster i grundomgångarna
– Startat upp till LC hopp
– 2:a KM – 10
– Vinst tom. LA:1
– Startad reg. LA med placering

Detta är en guldponny som jag tror enormt starkt på. Vilja, känslighet och enorm kapacitet.

Idag står han klar och färdig för en ny liten ryttare. Jag hoppas hitta en härlig familj som kan förvalta den kapacitet som denna lilla ponny har. ”Skynda långsamt” är det enda och rätta knepet för att få en sån här ponny att bli bäst – vilket han är på väg att bli.

Mahjong

Inlägget publicerat: 31/12/11 13:13 - Mahjong - Inga kommentarer

Mahjong, arabiskt fullblod f. 1991

Jag fick Mahjong när jag var 12 år gammal, i samband med att vi något år senare skulle sälja Candy och jag skulle gå upp i kategorierna. I det läget var jag väldigt liten, och hade definitivt enormt mycket mindre kunskap än idag! Vi började på små klubbtävlingar, och flöt väl på ganska bra det första halvåret-året. Då man fortfarande kan åka på tidigare ägares meriter, så att säga.. ganska snart kom den där totalt mörka gropen som jag inte förstår att vi klarat oss igenom, om man tittar tillbaka. Blod, svett och tårar om och om igen skulle jag vilja påstå, det fanns ingen som helst kemi mellan oss. Vi var ovänner, och ridpassen gick aldrig riktigt bra. Jag var i valet och kvalet om jag ville fortsätta med ridningen – i alla fall med Mahjong – men jag gav inte upp. Tacka många av mina vänner har jag för detta!

Vi jobbade på, och våren 08 hände något, det lossnade för oss och vi ingick i DIV 2 laget. Bara sådär, under vår första Div 2 omgång så klickar det något otroligt.. vi kommer ut från banan – nöjda. Och när resultatet tilldelades oss var det tårar, i mängder. Kan ni förstå känslan när man legat och gnagt på 55%, känt att man är sämst i världen och undrar vad som är fel på en.. och man får ett resultat med 71%? Jag vet inte vem som var gladast, jag eller min mamma..

För att strössla tårtan lite extra fick vi inte bara 1 blågul rosett med oss – själva lagklassen vann vi individuellt också – på 72%! Efter den dagen lossnade allt lite till..

Vi blev det bästa ekipaget i LjRK’s lag, och så fortsatte det… Laget vann totalen för DIV 2, och på våren 09 var det dags för DIV 1. Tyvärr blev Mahjong sparkad och skadad runt våren, men vi hann starta 1-2 omgångar av DIV 1 i alla fall! Här hade vi både för och motgångar, men hela laget jobbade starkt och vi gick segrande ur även DIV 1!

För att sedan gå upp i elitserien..
Där var vi alla helt nya på den nivån, LA:P1 & FEI’s inledande program, så där kunde vi inte hävda oss mot de som kämpade om Sveriges Lag-SM platser givetvis. Men vi var såå stolta över att ha kommit dit!

Under 2010 bytte jag klubb till Himledalens RK som ligger i Halland. (Detta för att LjRK dog ut med oss få tävlingsryttare som fanns..) Där ingick jag och Mahjong i elitlaget, och vi tog oss till Lag-SM! Konkurrensen var hård, och jag & Mahjong hade inte några bra starter – men vem klagar över det? Att vara 10:e bästa laget i Sverige är guld bara det!

Nu rinner mina ponnyår ut i sanden, åldern är över tröskeln och det är dags för mig att inse att min tid är förbi. Tillsammans med min fina Mahjong har vi har kommit mycket längre än vad jag trodde. Att ha fått ponnymeriter på nationell/elitnivå, fått tävla de svåraste programmen för d-ponny med en ponny som man gråtit över, ja känslan är grym! Och banden till den här hästen har växt något så fruktansvärt, min fina ponny.

Kan ju tillägga att utöver dressyren så har vi testat på ponnygalopp, två träningslöp. Mahjong är riktigt snabb, och vi lyckades med en 2:a placering båda gångerna! Vi har tävlat hoppning upp till och med LB och ingått i hopplaget för DIV 2. Högre vågar tyvärr inte Mahjong hoppa på tävling, men på träning trycker han över LA höjder riktigt fint i alla fall! Att ta galna skogsturer ääälskar vi, och varken jag eller tjong vet i dessa lägen att vi är ett dressyrekipage egentligen..

Meriter för oss:
– Vinst DIV 2 – 08
– Vinst DIV 1 – 09
– 2:a Elitserien – 10
– Lag-SM ind. – 09
– Lag-SM – 10
– Stora rundan svenskt ponny derby – 10
– Carlstad Sun Summer Cup – 10
– Hansbo Dressage Open – 10

– KM 1:a – 08
– DM 2:a – 09
– KM 3:a – 10
– Vinst tom FEI inledande
– Startat LB hopp
– 2:a plac i ponnygalopp 2 gr
– Vinnare av 2 arabutställningar, bästa valack 2 gångar, bäst i sin klass samt bästa veteran!

På den här tiden när vi köpte Mahjong visste vi inte speciellt mycket om vad klasser och tävling innebar, vi tyckte att ”han plockar vinster i LA dressyr” lät helt otroligt, som då Mahjong var sagd som. På senare år insåg väl jag att jag egentligen hade velat så mycket mer och komma längre, vilket lilla Mahjong hade begränsningar för i de högsta klasserna. Men samtidigt har det varit en sån enorm resa att tillsammans med Mahjong göra lite av det omöjliga, att faktiskt trots begränsningar nå så pass långt som vi gjorde. Det förgyller det hela lite extra.

En av världens absolut finaste ponnyer. Tack för allt du givit mig! ♥

Presentation

Inlägget publicerat: 31/12/11 13:12 - Presentation - 17 kommentarer

Hej! Vad kul att ni har hittat hit till en av Sveriges största hästbloggar! Som ni säkerligen redan har listat ut så heter jag Sofia Genne. Den här bloggen speglar mitt liv, mina tankar och bjuder på med & motgångar.

Jag är tjugo år gammal dressyrryttare i grund och botten o tar livet som det kommer. Mina dagar i Sverige är få då jag jobbar som frilansande groom – både show och homegroom inom hoppning. Som dressyrryttare i ryggraden så har jag väldigt fort kunnat sadla om. Det är ett slitsamt och hårt jobb, men med lite skinn på näsan och en vilja att få se sig om i världen och träffa nya ansiktet så är det helt rätt grej. Jag har bland annat varit på Sunshine Tour i Spanien, Spring Tour i Norge och på stall Grauff i Danmark under bara det första halvåret 2013. I Danmark när jag var homegroom var jag även beridare och hade ansvaret för elva hästar under ett par veckor vilket gav mig fler meriter inom hoppning personligen. Jag startade 4 och 5-åringar med fina resultat.

När mina tre gymnasieår var klara på Sveriges ridgymnasium så tog jag tag starkare i min blogg, fixade mitt körkort och tävlade hela året på storhästen Ming Mang R som jag hade fina framgångar med upp till MSV B:2. Tyvärr åkte han hem vid årsskiftet 2012-2013 igen då vårt fodervärdskontrakt var över. Anledningen att jag inte velat köpa loss en storhäst har berott på att jag för första gången vill testa att vara hästlös efter att ha haft två hästar under varje dag sedan jag var åtta år gammal. Min familj äger dock totalt 3 ponnyer, varav 2 av dessa är utlånade på foder. Bland annat min D-ponny Mahjong som jag tävlade upp till och med nationell/elitnivå i Sverige. Min egenutbildade C-ponny Martijn är uthyrd för senare köp. Han har gått en lång väg men har fått chansen att blomma ut hos mig under några år. Utöver dessa äger vi även min första a-ponny.

Utöver bloggandet så jobbar jag även som hästfotograf, och är anställd på en del tävlingar runt om Västra Götaland. Ni kan besöka mina fotohemsida på: www.sofiagenne.se

Jag tillsammans med min vackra d-ponny Mahjong

Utöver hästeriet så älskar jag att resa och få se mig om i världen!
Jag är totalt nerkärad i Turkiet, Alanya – och lär återkomma dit många fler gånger. Drömma får man lov och göra, och min högsta dröm hade varit att bo i ett annat land samt jobba som modell. Tyvärr har jag varken längden eller size:en.

Dock har jag ändå bland annat fått modellkontrakt för Heartland model , samt blivit kontaktat utav Höök’s hästsport för fotografering, men tyvärr tackade jag nej till det föregående och det rann ut i sanden med Hööks-projektet.

Jag har funnits på internet redan från liten ålder, och var redan då ”ö-kändis” på internetsajten Stallet.se. En då väldigt stor sajt som de flesta hästtjejer hängde på förr i tiden åtminstone. Jag drev då tillsammans med en vän det ”största stallet” (Askmoln) som det hette på den tiden – att bli igenkänd på tävlingar och stan genom ett internetstall som 11 åring är ganska sjukt!

Jag hann också växa ifrån Stallet.se och blev en god bilddagbokare istället. Jag hade fortfarande folk som följde med mig från tidigare sajt och hit, och plockade snabbt ihop mig 2000 bevakare och följare. Slutade efter ett tag att vara aktiv på bdb, och övergick till att blogga – mest för mig själv – och tog det inte på blodigt allvar. Men i November 2010 startade jag tillsammans med en vän igång TeamSL.se – en hästblogg som blev en av Sveriges största hästbloggar. Vi drev bloggen fram tills 31 December 2011, där vi gick isär och jobbar nu på eget.

Jag bloggar för Horsespot.se och hoppas att få ut många nya erfarenheter på det hela, komma fram ännu mer genom internet och få inspirera människor.

Hoppas att ni vill hänga med i mitt liv som jag delar med mig av!Hej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se