Gästbloggare Emma Tegelskär

2012-08-27 14:35:56 Gästbloggare (8 kommentarer)

Hej! Mitt namn är Emma Tegelskär och jag har fyllt 13 iår. Har fått den stora äran av Sofia att gästblogga här på hennes blogg 😉 Mestadels kommer detta inlägg att handla om hur mitt SM var i år. Men tänkte berätta lite om mig och hästen jag red där.

Själv började jag rida för 4 år sedan. Ponnyn jag tävlat mest i år heter Moelgarnedd Montana RW 114. Honom har jag ägt i ett och ett halvt år. Han är en ren welsh och guldbelönad hingst. Han är 16 år och är en OTROLIGT underbar ponny att ha och göra med. Hade kunnat skriva mycket men för att fatta det kort så är han väldigt vacker, pigg, bra psyke, man kan gör allt med honom, fina kvalitéer och så vidare (; En liten guldponny helt enkelt. När jag köpte Montana hade han inte så mycket resultat året innan med ryttaren han var utlånad till och sedan var han inte riden så mycket alls när jag fick honom. Jag kunde inte rida så jättebra när jag fick honom så först fick han lära mig och det senaste året har jag fått lära honom. I år har han varit mycket finare än förra året, han har fått större trav, bärigare galopp och annat vi jobbat upp. I år har vi också lyckats bra. Vårt största problem har varit att han stoppat upp i enkla byten som det är duppelpoäng på och lite sådant. Men det största tävlingarna vi ridit i år har varit Nordiska Mästerskapen, där var vi 2:a i finalen. Falsterbo, där var han väldigt laddad men 4:a blev vi. Sedan kommer vi till Svenska Mästerskapen 2012. Där ni nu, om ni vill 😉 Ska få läsa om mina dagar där!

Torsdag: Ja vi kom dit ganska så tidigt. Vi lastade ur Montana och mamma promenerade honom ett varv. Jag får ju inte gå med honom med tanke på att jag är under 15 och han är hingst. Pappa var även med på SM så han hjälpte till att plocka ur sakerna. Vi fixade och donade lite till det mesta var på plats. Han gick igenom veterinärbesiktningen och efter det så åt vi.

Sedan var det dags att rida. Ni som har följt mig en längre tid vet att det inte alls kändes bra dagen innan. Men jag red en stund men ändå inte så han kom upp i flås. Det kändes jättebra! Han blev mjuk och loss, han hade en bra takt och schvung i traven, rund galopp, bra stöd i munnen. Så det kändes väldigt bra inför morgondagen. 🙂

Efter pyssel med Montana så bytte jag till torra kläder, det hade nämligen regnat i slutet när jag red. Då var det dags för invigning! Vi gick bort till banorna och sedan gick alla b-ponny ryttare och sedan c-ponny ryttare. Det spelades en sång på trumpet, det var Värmland sång eller något (; Lät dramatiskt i alla fall (; Sedan när vi gått ner för backen och gått in på en av tävlingsbanorna så fick alla sätta sig på varsin stol. Sedan började dom med b-ponnyryttarna och så fick alla dom gå upp och sedan ropade dom upp ett namn i taget och då fick man gå fram och ta en påse med lite olika grejer i. Sedan kom in en person som tömkörde en liten häst som gjorde galoppombyten, piaff, passage och så vidare.

Mamma och jag gick ner till banan där jag skulle rida på fredagen för att kolla på programmet. Först tänkte jag bara själva programmet och sedan så låtsades jag att jag red på banan och hur jag skulle rida varje rörelse. Visualisera kallas det. (: Förutom att äta en gång till och prata med kompisar så hände det inte så mycket mer denna dagen.

Vaknade vid 9 eftersom jag inte skulle starta före15, skönt! Åt frukost och klädde på mig. Gick ut till Montana och pyssla lite. Sedan gick jag och min mamma ner för att jag skulle visualisera programmet igen. Vi åt lunch vid 12.00 vid banorna och sedan vid 13.00 var vi i lastbilen då jag skulle byta till tävlingskläder och mamma satte upp mitt hår. Mamma tog med några grejer bort och så kom jag med några 5 min senare. Väl i stallet så borsatde jag och lindade Montana. Satte på mig grejerna och tränsade. Mamma sadlade. Vad det gäller Montanas knoppar så gör min mamma dem. Dels när jag var 9 år så började mamma knoppa åt mig när jag skulle tävla och sedan så blev det så. Jag har också försökt men Montana har en svår man att knoppa så det blir finare när min mamma gör det! Vi tog ut honom och gjorde det där lilla sista. Lite blänk på tränset, kanten av sadeln och hovlack.

Vi gick ner för att rida fram. Hela dagen har det kännts som att jag gått runt med en stor sten i magen. Var så himla nervös. Men jag började värma och han kändes mjuk och fin. Det är en stor fördel för mig. Det är klart att man ska kunna rida ändå men när han känns bra i börjam då släpper det på nervosititen. Fortsatte rida och är jättenöjd med hur bra det gick! Jag kunde fokusera och rida väldigt bra! Mitt största problem på tävlingar är ju ibland mig själv tyvärr. Men som sagt allt funkade bra och vi gick in på banan. Jag hade bra känsla och inga stora missar. Slutade med vinst på 71% Då tvån låg på 68% betydde ju detta att jag ledde med 3%. Kändes bra.. 😉

Efter prisutdelningen fixade vi Montana, jag putsade, vi fixade mat till honom ,jag duschade, bytte om och fixade mig. Sedan var det ryttarfest. Maten var god och hamnade på ett grymt bord och det var inget fel på den ryttarfesten. Var nere vid sjön och lite överallt med några kompisar sen. Men gick så småningom till lastbilen och gick och la mig.

Lördag:
Det jag gör runt om är ju att jag äter, fixar med hästen, är med kompisar, pluggar program osv. Kommer bara skriva om ridningen nu.

Skulle rida fram på samma bana idag men var tvungen att gå upp för en backe för att komma till banan. Det gick inte så bra att rida fram.. Mina nerver tog lite över och jag kunde inte rida så bra. Hyfsat gick det men hade lite panik och så. Men på slutet av framridningen började jag kännamig lugn och fokuserad, hästen var inte exakt som jag kanske ville ha den men det kändes ändå bra. Med drygt 10 min till min start kommer en funktionär och säger att jag ska gå upp och starta. Sedan sa ju min mamma att jag inte hade starttid än och jag såg att den innan mig gick ut från banan medans jag satt utan kavaj och så vidare. Var verkligen panikslagen och visste inte om dom hade tänkt diska mig eller vad som skulle hända. Men vi tog på mig kavaj och av med hörsnäckan. Överdomaren sa att jag skulle få starta vid min starttid men att jag skulle gå till collecting ring. Det stod inget om collecting ring men det hade dom sagt i högtalaren 1 gång… Men jag gick upp men hade fortfarande full panik och kunde inte fokusera. Jag rider inte runt bana utan på bana bredvid och domarn blåser, innan min starttid. Jag svänger upp på medellinjen i panik och ofokuserad. Genom hela programmet kunde jag bara inte fokusera, det var nog det med starttid som störde där innan jag startade och sedan var det nerver. Inget var Montanas fel, han gjorde så gott han kunde. Han blev lite sådär ’’halvdan’’ genom hela programmet, det var ingen katastrof men det var inte så bra som det kan vara heller. Stanna i enkla bytet på medellinjen med. Var väldigt ledsen efteråt, jag ville verkligen ta guldet och var rädd att jag hade sabbat det nu. Slutade som femma på 67%. Trots dagen så ledde jag inför finalen med 1%, lättad.

Söndag: Var hyfsat nervös kan man ju säga. Men framridningen gick jättebra! Jag kunde igen fokusera, han kändes som jag ville innan jag gick in på banan och jag startade vid rätt tid. Jag gick in och red ett program med bra känsla dock lite miss med enkla bytena på medellinjen som det är dubbla poäng på. Men vann klassen på 68%. Jag tog också GULDET! I år siktade jag verkligen på det och vi lyckades ta det! 😀

Hoppas att texten blev bra, jag är så dålig så har skrivit detta i sista minuten (;
Själv bloggar jag på www.nattstad.se/emmategelskär. Kram på er! 😀

Bild från SM

Bild från falsterbo
Resultatet!

 

8 kommentarer till “Gästbloggare Emma Tegelskär”

 • Martina augusti 28th, 2012 19:16

  Har inte Montana gått höga klasser i flera, flera år och varit en läromästare för många små ryttare? Jag tror han är en fantastisk ponny om man är grön själv iom. att han är så pass gammal och erfaren. Grattis! 🙂

 • Anna augusti 28th, 2012 20:11

  Åh, om du, Emma, läser dethär, så vill jag bara säga att din ponny är så sjukt fin! jag var funktionär på SM, och vi tyckte allihop att han var lätt snyggast, av alla ponnysarna, kör hårt, ni är jävligt bra tillsammans, grattis till guldet!

 • Sandra plate augusti 31st, 2012 22:47

  Började rida för 4 års sen o red sm idag? Snacka om att åka häst på rosettplockare 😉

 • Sofia augusti 31st, 2012 22:55

  Sjukaste jag hört, vissa har begåvning andra inte

 • Sandra Plate september 1st, 2012 20:44

  klart vissa har begåvning, men att från att börja rida för 4 årsen för att iår har vunnit sm, och det enbart pga begåvning, det är det sjukaste jag hört 🙂

 • Martina september 4th, 2012 13:31

  Montana har gjort väldigt mycket innan han kom till henne, så han har väl ”lärt upp henne”. Inget konstigare än så? 🙂

 • beatrice september 2nd, 2012 19:51

  Kommer inte in på bloggen!?! :((

 • E februari 15th, 2013 18:13

  Väldigt sent ute med min kommentar men Sofia, du kände ju Anna som red Montana innan? Känns det inte jättefel att låta Emma skriva såhär, om att Montana inte gått mycket innan alls, när han bland annat gått Falsterboküren med Anna osvosv (tror hon red nm också?), vilket jag är rätt säker på att du vet? Jättekonstigt tycker jag, och förstår inte riktigt hur detta inlägget går ihop med Montanas historia. Jaja, det är inte ditt problem i och för sig, men tycker ändå att det är konstigt att du publicerar saker som inte stämmer.
  Kram

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se