Lång, låg, djup, rund – stretching

2013-04-09 14:05:36 Allmänt, Åsiktsinlägg (6 kommentarer)

Enligt mig är det väldigt viktigt att en häst kan stretcha ut, och jag jobbar dagligen med det på mina egna. En häst ska kunna stretcha ut och sänka sig så långt och lågt med huvudet så att den nästan nosar i backen och är bekväm där. Med lätthet skall den kunna ställa sig åt båda håll och samtidigt kunna ha både en normalform, hög form eller givetvis en extremt låg form, allt för stretch och en avslappnad häst. Det är många hästar som inte kan det, både av skälen att de har väldigt kort rygg, som mitt gamla fullblod Mahjong te x. Men med mycket stretching från både marken och i ridningen så kunde han till slut gå lägre och lägre eftersom han fick träna sin ryggmuskelatur och allt framtill. Men också av skälet att många inte stretchar sin häst eller rider den lång och låg.

Okunniga människor som hör ”lång och låg” kanske tänker ”hästen travar på på bogarna med långa tyglar så att den sänker nacken”. Nej nej nej för tusan!!! En häst skall kunna trava eller galoppera (och givetvis skritta) med baken och ryggen o ha känslan (lätt framdel) -> uppåt men ändå från den positionen kunna plockas ner i en lägre form. Den lägre formen kan varieras lite djupare och lite rundare, men med lätthet och aldrig på ett grovt sätt eller hållas kvar så att det böjar likna rollkur. Jag kan nästan rida Martijn utan någonting och genom att räta på mig o ge han rätt signaler få honom att sänka sig lång och låg, bekväm och stretcha. Det är viktigt – hästen får inte HÄNGA eller balansera sig i tyglarna. Den ska balansera upp sig själv -> uppåt och inte hålla balansen med hjälp av en låg hals.

Jag anser att det är från den punkten som man sedan kan plocka upp hästen ifrån. Har den sin plats från scratch med lite lägre och djupare samt lång och låg form brukar den vara avslappnad, då ska det räcka med att sitta till, sätta den lite mer på baken och plocka upp formen något. Det är så jag utgår från att mina hästar ska fungera. Jag syftar alltså på att dem ska ha en god tanke till att sänka sig och kunna göra det, stretcha, alltså inte att ha huvudet där HELA tiden.

Nu är jag väldigt nyfiken, hur ser ni på saken?

Jag hittade inget bra bildexempel bland mina bilder eftersom de flesta som finns sparade på datorn är tävlingsbilder eller bilder där jag redan plockat upp hästen och inte stretchar, men här är en bild på Mingmang under en framridning. Han ska alltid ha tanken -> neråt. Där är han bekväm, avslappnad och det är alltid där jag vill ha honom från scratch om jag inte säger något annat. På bilden klappar jag honom och låter honom få frusta, njuta och bara känna sig bekväm. Som ni ser så sänker han sig direkt och trivs med det. Men när jag stretchar så sänker jag dem så lågt som möjligt, varierar där hur djupt men det är ovanligt att jag medvetet rider mina hästar i något annat än i lod. Jag föredrar en låg och rund form. Ming har en tendens att vilja krulla ihop sig lite för mycket, men jag har hellre det än en häst som vill streta eller dra sig upp ur formen. (Mahjong var en sån som hellre hade för hög form och blev lätt öppen.) Skulle jag här räta på mig och ge honom längre tyglar för att få en friare hals så skulle han söka sig ännu lägre och vara väldigt bekväm. Han är lösgjord, mjuk i båda sidor så att jag utan problem kan mjukt höja ena handen och han skulle med lätthet forma sig runt den och samma skänkel. Jag skulle också kunna variera formen väldigt lång och låg men med lätthet korta upp honom. Så vill jag ha en häst.

Här är ett annat exempel där jag galopperar fram honom, alltså i början av ett pass. Då har jag haft honom lite lägre och bara låtit honom rulla på något varv i stretch, sen har jag kortat lite på tyglarna igen och har honom rund men relativt framme med nosen. Jag tror att ni förstår min tanke nu – lägg in mycket stretch i början och ibland i passen för att få hästen bekväm och för att känna lätthet, kunna rida din häst med lätthet för sits o hjälper o den har alltid tanken neråt -> rund. (Ming har lite tendens till att alltid krypa ihop lite som jag nämnde, men hellre det än för hög, spänd o öppen.)

Jag märker hur svårt jag har att skriva, berätta i ord hur jag vill ha det eller hur jag tänker kring det. Det är så lätt att missförstå och/eller att inte förstå av en text, framförallt om jag kanske missat att lägga till bara ett ord eller en extra förklaring för att inga missförstånd skall uppstå. Jag hoppas att ni förstår mig o mina tankar rätt i alla fall. Nu vill jag höra era!

6 kommentarer till “Lång, låg, djup, rund – stretching”

 • Therese april 9th, 2013 14:20

  Låter väldigt bra och sunt tycker jag!

 • Sandra AW april 9th, 2013 14:46

  Mina båda bponnys vill gärna gå i för hög form ju bättre tränade dom är märker jag. så det blir min uppgift att variera formen. De orkar inte gå i tävlingsformen jämt. När jag fick den ena ponny så gick han gärna lång o låg nu vill han gå ganska högt och jag jobbar med lång rund och lite lägre för att arbeta mer med ryggen.

 • Sofia april 9th, 2013 20:23

  Bästa inlägget Sofia! 😀 Vad glad jag blir!

  Det finns tyvärr så många, så många dressyrryttare som bara trycker ihop sina hästar, samt de hästar som ”bara kan gå i en slags form” pga. att ryttarna tycker att ”hästen ska bara gå så”.

  Mer stretching åt hästarna! Jag kan bara tänka mig vilken träningsvärk en häst skulle få av att bli ihoptryckt utan att vara mjuk och lösgjord i sidorna. Samt att den stretar emot och spänner sig/sänker ryggen. Men om man lösgör hästen så som du beskriver kan den bära sig bekvämt!

  Håller helt med dig! 🙂

  KRAM!

 • Elin april 9th, 2013 20:57

  Min häst är överbyggd bak, så han har lätt att bli framtung, därför fokuserar jag inte så mycket på ”låg form”, utan snarare på att han ska bära sin egen kropp själv, sen kan han få sänka sig om han vill, men bara så länge han bär sig!
  Han ska heller inte gå i speciellt hög form, då tappar han ryggen. Jag varierar inte formen så mycket då jag mest fokuserar på de som är under sadeln då det är de han har svårt med. Så länge han bär sig får huvudet vara vart de vill! Som oftast blir ”mellanform” om det är så man ska se de 🙂

 • Elli april 10th, 2013 07:51

  Bra skrivet! Jag strävar alltid efter en låg och rund form i början av varje ridpass, beroende på dagen brukar ridpasset även avslutas med lång och låg men med arbetande bakben och rund rygg. Det är så tråkigt när man hör folk säga att ”Hästen är för låg i formen” eller ”Den ska inte kunna göra så”, min kompis fick höra det när hon skulle lära sig dressyr på sin medryttar häst(som för övrigt aldrig varit riden i dressyr utan är en körhäst), hon blev mycket chockad av att höra mig säga ”Låt din häst gå lång och låg innan du jobbar upp formen, varken du eller hästen orkar/kan jobba i högre form än, det kommer”.
  Nej, det här var ett mycket trevligt inlägg och jag gillar dig och din blogg bara mer efter det här. Jag röstar på flera liknande inlägg från din sida! Du uttrycker din väldigt bra! 🙂

 • Fanny april 10th, 2013 17:45

  Bra med den varierade formen, håller med. Men på den översta bilden ser de mer ut som a han går rätt kraftig bakom lod än i en låg och djup form = han rätar ut bakbenen = avlastar dom. Jag skulle vilja få fram nosen lite till för att få bärighet.

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivs av mig, Sofia Genne. 23 årig tjej med rötter från Kosovo, född och uppvuxen i Sverige men som tillbringar mestadels av åren utomlands. Bland annat Turkiet där min pojkvän bor.

Som du kanske förstått så är jag en hästtjej från rötterna, och har ägt 4 ponnyer genom åren. Tävlat ponnydressyr på nationell/elitnivå med D-ponnyn Mahjong. Startat hoppning upp till och med LA ponny 110 häst. Jag fick under slutet av 2011 och hela 2012 rida och tävla Ming Mang R, en storhäst f. 05. Vi klickade fort och tog oss från LA-nivå till vinst i MSV:B 2 under några fantastiska månader.

KONTAKTA MIG?
[email protected]Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se