Sofia Genne min räddning!

Hej!

Det är alltså Eva som bloggar nu! Jag tänkte göra ett inlägg lite om ryttare, groomar och jobb! Just nu är det jag och Sofia, senare blir det jag och Jossan, och Sofia och JO (gumman). Jossan och jag skall åka till Tyskland, jag skall tävla och Jossan skall med mig, hemma har Sofia blivit stallchef och ryttare och har även fått ner en kompis som skall grooma för första gång!

Jag och Sofia –
Det hela började faktisk med Christmas Show i Århus 2012, då min grooms häst blev sjuk och hon inte villa lämna den och åka bort en vecka på tävling. Förtvivlad som jag va ringde jag min bästa kompis John Hickey som snällt sa att han kunde ta med Jossan till mig. Jag hade sett Jossan arbeta för John i Falsterbo och tyckte hon va duktig så det blev så att hon kom ner. Jag och Jossan fortsatte att hålla kontakten och hon åkte även med mig till Norge, Drammen.

I Drammen hade en av mina kompisar Maia problem då hon hade med sig 5 hästar och bara mamma som groom. Jossan blev känd med Sofia i Spanien och visste att hon hade koll på läget, så hon ringde Sofia som snabbt hoppade på en buss och kom till tävlingen! Eftersom Sofia verkligen blev kastat in i detta groomjobbet kollade jag lite extra! Och jag var imponerad!!! Jag och Maia är kompisar blev det ju till att vi talade lite om våra tjejer, och hon va JÄTTENÖJD med Sofia!

Speciellt en grej kommer jag aldrig och glömma, det var ca 22.30 en lördagskväll och många av oss satt i kafeterian och åt och drack. Sen tittar jag ut genom fönstret från kafeterian till ridhuset, och där ser jag Sofia longera en häst! Alltså snacka om att va noggrann, ansvarsfull och ambitiös! KLOCKAN VAR 22.30 !!!!!!!! Och hon hade varit i stallet sen 06.00!!

Och just då kom en helt GENIAL ide, jag kunde fråga Jossan om hon kunde fråga Sofia om att komma och jobba hemma och på tävling hos mig medan jag väntar på min nya groom – Så blev det!

Sofia kom ner hit, jag var inte ens hemma när hon kom! Hon blev hämtad på flygplatsen av Svend och introducerad lite snabbt till stallet av Michelle, Robin (anläggningen där jag står uppstallad på ägare)s groom. Vad hon skulle göra med hästarna fick hon läsa i groom boken. Lite senare den dagen kom jag hem med hästarna! Sofia hade gjort allt PERFEKT, även tvättad krubbor och vattenkoppar till dom nya hästarna! I vanliga fall hade jag ALDRIG klarat och ge nån ett sånt här ansvar direkt, men efter några observationer i Drammen och TOPPEN referenser litade jag på Sofia från första dag!

Många tycker säkert att det låter ”coolt” och va groom och att dom vill prova på. – Mycket roliga bilder och historier va man har gjort på tävling osv… Men jag tror många glömmer att det är ofta väldigt dyra hästar man har ansvar för, det är mycket jobb och kan ofta bli långa dagar. Hur ens ryttare är på tävling (nervös, sur, glad) påverkar också hur en grooms dag blir, även om man själv är trött, våt eller kall måste man försöka hålla humöret uppe och hjälpa sin ryttare, motivera, och försöka hålla fokus. Hur en groom gör sitt jobb påverkar mycket hur hästarna och ryttarna presterar.

Det kostar också väldigt mycket att åka på internationella tävlingar, och man vill ha med folk som vet hur det går till, hur man sköter en tävlingshäst, hantera press och stress på uppvärmningen osv. Om man inte fixar det som förväntas av en kan det bli ett J**** liv.. Inte alla arbetsgivare är lika sympatiska, inte alla groomar är lika noggranna.

Att vara groom hemma, eller stallchef är minst lika viktigt som tävling. Till exempl, nu åker jag på tävling en vecka, sen skall jag vara borta ytterligare en vecka. Då har Sofia fullt ansvar för alla hästar, jag har unga som lätt kan bli fräcka, gamla som kan bli halta om inte allt passas noggrant på och hingstar som är som hingstar är. Speciellt är det även att när jag kommer hem skall jag rida 4 dagar sen skall vi båda tävla. Som ni säkert förstår har jag fullt förtroende till att Sofia kan rida hästarna, hålla koll på allt med stall, en ny kastrerad hingst, penicilin, foder, hovslagare och allt annat medans jag är borta. Det är mkt jobb och mkt ansvar!!

Inte nog med det har hon även en tjej här som hon lär upp som groom, så allt hänger på Sofia, det finns ingen äldre groom som hon kan ”luta” sig på, hon är stallchef. Sofia är tuff, och jag uppskattar att hon inte blir rädd när hingstarna börjar bröla och hoppa omkring. Förra tävlingen stod Sofia och höll i en av våra hingstar då en annan hingst kom springande lös. Detta kunde ha blivit en katastrof situation, men Sofia var lugn, bestämd och höll i sin hingst. Den andra hingsten blev fångad och situationen under kontroll! Även när hon sitter upp på hästarna, blir dom vilda sitter hon kvar, bestämd, lungn och rättfärdig! GILLAS GRYMT!!

Efter detta skall jag bort en vecka till och sen rida sommarens största tävling i Danmark. Då kommer jag hem och kan rida två dagar innan tävlingen. Dåligt panerat men som tur e finns Sofia!

Det som er så speciellt med Sofia är att hon också rider OTROLIGT BRA! Och inte bara dressyr!! Många bra groomar rider bara lite och helst ut i skogen! Jag känner mig mkt privilegierad som har Sofia som kan trimma hästarna och hålla dom i TOPP shape när jag är borta! Hon är även mkt lättlärd, bra på och komma i håg saker, snabb och effektiv. Om du tänker på och prova på groomlivet är det viktiga elementer för att lyckas.

Om man vill prova att grooma är det sällan man bara kan åka till nån ryttare och få ansvaret för många dyra tävlingshastar. Man kan börja med och fråga lokala duktiga ryttare om man kan följa med på regionala och nationella tävlingar, lära, och sen försöka få ”bättre ” och ”bättre” jobb!

Som tävlingsgroom är det ju ofta långa reser, och man måste vara social, du skall ju ofta bo i lastbilen med din chef, så att vara bra med människor så väl som djur är ett riktig +! Annars kan två veckor i en lastbil snabbt kännas som ett år..

Hoppas ni som läser detta inte blir avskräckta och att ni fortfarande vill prova! Prova och se o det är en realistisk bild på hur det kan se ut och vad vi ryttare uppskattar! Om man kommer bra överens kan det bli nästan som en bästa kompis och man kan ha super kul i hop!

Vill avsluta med och säga TACK SOFIA!! TACK GUD FÖR SOFIA!

Kram på er alla!
-Eva

20130604-131205.jpg

10 kommentarer till “Sofia Genne min räddning!”

 • Martina juni 4th, 2013 08:09

  MYCKET bra inlägg!! 😉 😀

 • Ingrid juni 4th, 2013 08:10

  Stolt jag blir över dig min grymma vän!

 • Sofia juni 6th, 2013 11:23

  <3

 • Sandra AW juni 4th, 2013 08:25

  Sofia är bäst <3

 • Petra juni 4th, 2013 09:15

  Jag följer den här bloggen med spänning! Skulle aldrig kunna tänka mig att jobba med hästar men väldigt intressant läsning!! 🙂

 • linda juni 4th, 2013 20:45

  Intressant inlägg! 🙂 Jag (16år) trodde faktiskt också att det var lättare tills jag valde att praktisera (frivilligt) i ett galoppstall en vecka. Visst en vecka låter inte länge men att jobba 6-19 elr 20 med 15min frukost och 30min lunch är sjukt jobbigt. Jag var död när jag kom hem och när jag slutade kl. 20 satt jag en hel timme i sängen och bara gjorde INGET, var så sjukt trött så satt och stirra rakt ut i en timme.

  Men jag vart jätteglad när de var nöjda över mitt jobb! 🙂 De tyckte att jag skötte mig riktigt bra, tillskillnad mot andra de hade haft där som kunde gå och lägga sig utan att kolla en extra gång om hästarna hade vatten elr glömde svampa av dom o.s.v.

  Jag tyckte att det var riktigt kul så det är nog något jag kommer fortsätta jobba med i framtiden! 🙂

 • Jenny juni 4th, 2013 23:49

  Väldigt intressant inlägg! Men jag måste även passa på att fråga: Hur kan man försörja sig som en tävlingsryttare? Dvs, hur klarar man av den ekonomiska biten? Skulle vara oerhört intressant att få läsa detta! 🙂

 • Sofia juni 6th, 2013 11:24

  Jag ska se om Eva kan försöka sig på att göra ett sånt inlägg när hon får tid =)

 • Rebba juni 6th, 2013 23:40

  vilket underbart inlägg!! verkligen!

 • Stina juni 8th, 2013 18:38

  Fint skrivet! Ni verkar ha en bra ”jobbrelation”:)

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivs av mig, Sofia Genne. 23 årig tjej med rötter från Kosovo, född och uppvuxen i Sverige men som tillbringar mestadels av åren utomlands. Bland annat Turkiet där min pojkvän bor.

Som du kanske förstått så är jag en hästtjej från rötterna, och har ägt 4 ponnyer genom åren. Tävlat ponnydressyr på nationell/elitnivå med D-ponnyn Mahjong. Startat hoppning upp till och med LA ponny 110 häst. Jag fick under slutet av 2011 och hela 2012 rida och tävla Ming Mang R, en storhäst f. 05. Vi klickade fort och tog oss från LA-nivå till vinst i MSV:B 2 under några fantastiska månader.

KONTAKTA MIG?
[email protected]Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se