Träns eller grimma på tävlingsplats?

2013-11-26 14:47:44 Allmänt, Åsiktsinlägg, Frågor (10 kommentarer)

Jag har reflekterat lite över det här med olika regler som gäller på tävlingsplatser i olika länder. I Sverige har vi ju regeln att hästen alltid skall bära träns och nummerlapp på tävlingsplatsen och vid in/urlastning. I flera andra länder som framförallt våra grannländer så behöver hästen inte bära träns. Där räcker det med en vanlig grimma. Jag vet att det har varit uppe på förslag att införa samma regel här i Sverige, nämligen att vi skall få lasta av och hantera våra hästar i enbart grimma och inte huvudlag.

Min åsikt är lite tveksamt delad. Jag tycker att det är en god regel att ha huvudlag i och med att man har större chans att hålla i sin häst, samtidigt som jag tycker att det hade varit enormt skönt att bara få ta på och av sin häst i grimma och sköta resten utanför eftersom att utrymmet i transporter och mindre lastbilar är väldigt trångt. Har man en stor häst (eller en liten jäkel som skall buffas och stressa en aning) så är det fruktansvärt jobbigt att få plats och samtidigt få på tränset även om man inte noggrant knäpper alla remmar för stunden. Jag har själv varit med om att bli rejält knockad in till väggen när man står fram i transporten med två triggade tävlingshästar som inte vill något illa, utan bara vill komma ut för att prestera. Det är inte roligt att bli buffad så.

Vi vet ju allihopa att alla hästar är olika – vissa är lugna, snälla och välhanterade med neutral horsemanship. En del hästar är stressade, har svårt att koncentrera sig, är något påfängda eller bara har haft en väldigt dålig hantering från början. Tyvärr kan man ju inte införa ett krav som gäller ”några hästar” och ett krav på några andra, en och samma regel måste ju gälla alla.

Plussidan tycker jag alltså är att slippa behöva trycka på tränset inne i transporten (framförallt om man enbart skall lasta ur för att ta hästen till tävlingens uppstallning direkt om det är ett meeting.) Minussidan är att risken för att många lösa hästar känns som om den skulle öka. Jag tror att folk skulle bli lite väl slappa och kanske inte ha full kontroll utan med lätthet bara ge grimskaftet till lillebror som är med för att se på tävling, som ganska snart ligger åkandes bakom hästen som fått syn på något annat intressant längre bort. Det är en känsla jag kan få i alla fall, samtidigt som jag tycker att det skulle vara så slappt och bekvämt.

Jag känner också till hästar som inte föredrar träns och bett framför allt annat om man säger så, och där trivs jag själv bäst med att lasta i grimma och grimskaft. Horsemanship bygger mycket på kommunikation med hästen och därmed med så lite utrustning som möjligt. Jag ser inte att ett träns med bett är passande att stå och dra in hästen i trailern med, som många gånger synen faktiskt är. Trycket i nacken ges naturligtvis av grimman också (om man nu är i behov av att dra in den, inte alla gånger som man kan skicka på hästarna själva givetvis eftersom det beror på vilken individ det är) men trycket som ges mot tänder försvinner ju om vi kör på enbart grimma. Jag har själv många gånger tagit grimman över tränset när jag lastar eftersom jag med flera av mina hästar har ”skickat på dem” själv – de går rakt in. Därmed hänger jag grimskaftet över halsen och har den då grimman så har den inte heller någon chans att trampa på grimskaftet om det mot all förmodan skulle åka ner i backen, och på så sätt dra sönder hela munnen. Ja, jag är alltså lite mitt i mellan.

Men efter mina funderingar så tycker jag nog ändå att det är en bra regel att använda huvudlag vid urlastning, pålastning och hantering av häst på tävlingsplats. (Med för och nackdelar.)

Av ren nyfikenhet så undrar jag vad ni tycker om detta? Ser i hellre att vi skall få lasta av och hantera våra hästar i enbart grimma, eller anser ni att det är huvudlag som skall gälla, och varför?

10 kommentarer till “Träns eller grimma på tävlingsplats?”

 • Monika november 26th, 2013 14:57

  Har islandshäst och vi har ingen regel på att ur- och ilastning skall ske i träns på tävlingsplats.

 • Tess november 26th, 2013 16:01

  Jag köper delen kring att man inte ska behöva träns om man är på meeting vid exempelvis in- och urlastning eller om man är ute och promenerar med hästen. Däremot känns det som en betydligt större risk för lösa hästar om det ska bytas till träns utanför transporten. Hur gör man det på ett smidigt sätt? För även om man har en jättesnäll häst tycker jag att det är oerhört riskfyllt att ta av grimman ”och snabbt ta på tränset” för då står ju hästen helt utan huvudlag en kort stund. Samma sak att sätta grimman runt halsen under tiden, man har ju inte en suck om hästen blir rädd för något. (För det kan ju även världens snällaste häst bli)
  Hur gör du i såna fall? På grund av det tycker jag att på meeting, när träns inte ska användas utan då vid allmän hantering, kan det vara ok med enbart grimma, men ska man byta till annat huvudlag tycker jag att detta ska ske i transporten och så får man helt enkelt uppfostra hästen till att vara trevlig i transporten hur laddad den än är. 🙂

 • Olivia november 26th, 2013 17:07

  På storhäst-tävlingar behöver man inte ha träns faktiskt 😉 fick reda på det när jag var på meeting för något år sedan 🙂

 • Sanna november 26th, 2013 18:43

  Svårt.
  Som groom utomlands är det ju grimma – vilket är grymt skönt.. Men säkert?

  Kanske grimma+ kedja som alternativ till träns?

 • Bea november 26th, 2013 21:45

  Absolut träns tycker jag. Som någon påpekat längre upp, hur ska man tränsa när man lastat ur hästen i grimma?

  Och sen är jag rädd för att många tror att de kan hantera sin häst i grimma, fastän dom egentligen inte kan det. Har stött på en del som håller på med NH, och där ska man ju inte ha träns vid hantering, och kör stenhårt på det fastän hästen släpar dom efter i grimskaftet, och sånt vill man ju inte ha på tävlingsplats.

 • Isabell premfors november 27th, 2013 11:04

  I somras när ja hjälpte till på tävling pratade vi om just detta med överdomaren, de har tydligen försvunnit ur tr att man måste lasta ut med träns, så de finns inget som säger att man måste de. Dem hopppades dock på att de skulle komma tillbaka dit nästa år för dem visste inte vart de tagit vägen 😉

 • Annie november 27th, 2013 17:55

  Rider islandshäst och ALLA har grimma på dom hela tiden, in och urlastning , sen kan man lägga grimman runt halsen och sätta på träns, superenkelt, till och med de busigaste hästarna står stilla. Sen är ju era hästar pyttelite större, men borde funka. Har ALLTID grimma på tävling

 • Emily november 27th, 2013 23:33

  Jag tycker att man borde få ha grimma om man vill, jag vill inte leda mina hästar i träns och jag anser att man själv har ansvar för att man kan hantera sin häst på en tävlingsplats och om man inte kan det så kanske man inte ska åka dit eller om hästen är hispig på plats så kan man väl själv vara smart att välja träns. Jag vill iallafall inte behöva ha träns, jag leder aldrig dem i träns hemma så varför skulle jag vilja göra det på tävling?

 • Elise november 28th, 2013 07:15

  Enligt TR behöver man inte längre ha träns på tävlingsplasten!

 • Nicole december 3rd, 2013 13:26

  I trav lastar man aldrig i och ur i träns. Om man skulle ha en stökig häst så har man kedjegrimskaft med sig.

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivs av mig, Sofia Genne. 23 årig tjej med rötter från Kosovo, född och uppvuxen i Sverige men som tillbringar mestadels av åren utomlands. Bland annat Turkiet där min pojkvän bor.

Som du kanske förstått så är jag en hästtjej från rötterna, och har ägt 4 ponnyer genom åren. Tävlat ponnydressyr på nationell/elitnivå med D-ponnyn Mahjong. Startat hoppning upp till och med LA ponny 110 häst. Jag fick under slutet av 2011 och hela 2012 rida och tävla Ming Mang R, en storhäst f. 05. Vi klickade fort och tog oss från LA-nivå till vinst i MSV:B 2 under några fantastiska månader.

KONTAKTA MIG?
[email protected]Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se