Svar på groomingdelen

2014-04-11 15:05:19 Svar på frågor (4 kommentarer)

Kan man få grooma utan hästskötarexamen? Har hållt på med hästar hela livet, men aldrig gått en linje eller tagit tag i det själv så jag kunnat få examen.
Nej, absolut inte. Det är mer för CV:n som det är bra att ha en examen givetvis, men som groom är det inget måste. Hästmänniskor poängterar en flitig människa som kan sitt jobb, och det kan man gott kunna utan att ha tagit hästskötarexamen även om det är ett väldigt bra test för att få känna på stress och press som kan uppkomma.

Hur får du jobben?
Kontakter och åter igen kontakter. Genom andra groomer som jag lärt känna kan dem ringa mig och fråga om jag har möjlighet att komma hit eller dit för att jobba åt en ryttare som söker. Söker man jobb så finns det alltid folk som söker, det är lätt att hitta till exempel via te x hastnet eller på fb.

Vad ska man tänka på om man vill jobba som groom utomlands?
Ta reda på så mycket info som möjligt om din arbetsgivare/ryttare och se till att vara klar över vad som skall ingå samt lön från början. Räkna med hårt arbete och förbered dig mentalt på att det kan vara väldigt stor skillnad på en svensk ryttare och utländska. Hästhanteringen kan även den vara väldigt annorlunda och metoder som vi i Sverige inte vill utföra kan ske.

Vad har du för arbetsuppgifter?
Jag gör i princip allt. Det varierar såklart stort beroende på vart man jobbar och om det är på hemmaplan eller tävling, men normalt sett är det fodringar, mockning, promenera med hästar, lina hästar, rida trimjobb, klippa, förbereda för ridning, visa på vetcheck, byta täcken, tvätta, ta emot hovslagare, ja men i stort sett allt.

Hur långa dagar har du jobbat?
Som längst har jag jobbat från 06:00 till 02:00 på natten, haha. Men allt varierar ju såklart på hur mycket man har att göra, vissa dagar kan vara väldigt lugna medans vissa är stress näst intill döden.

Är det stor skillnad från ryttare till ryttare?
Det är väldigt stor skillnad. Den ena är aldrig den andra lik, och det lär man sig. Någon kan vara extremt noggrann med en del och en annan med en annan del, motsats och samma väg helt enkelt. Det är spännande och det är det man lär sig så sjukt mycket på när man är frilansande groom som jag, det vill säga åker till olika ryttare.

Vad är det svåraste med att vara groom?
Att hålla nivån på topp hela tiden. Det är ett tungt arbete och kräver väldigt mycket både fysiskt och psykiskt. Det är också en svårighet att anpassa sig snabbt vid allt nytt som frilansande, man kräver ett huvud med skaft.

Vad är det roligaste respektive tråkigaste med jobbet?
Tråkigaste är de tunga jobben så som att brodda, byta täcken, fodra, mocka och sen också att leda hästar i ösregn. Det roligaste är ju att få trimma hästar, vara med på framgång, fånga inspiration ute på tävlingar och få träffa nya hästar, groomer och ryttare. Det flödar inspiration på stora internationella tävlingar och det är så kul!

En liten känslig fråga men vad brukar lönen ligga på om man är utbildad och om man inte är utbildad?
Det är jättesvårt att svara på, det beror helt på vad det är för ryttare, tävling, antal hästar och land samt hur erfaren och eftertraktad du är som groom.

Hej Sofia! När man tittar mycket på ryttareliten (typ helatiden) och samtidigt vet att du är en groomer så vill jag fråga om det är likt det man ser på tv som du har det? Typ vakna tidigt, fixa och göra allting sedan sova sent på kvällen? Intressant att veta om du känner igen dig! Ifall du nu sett programmet. Kram!
Hej! Det är exakt som det speglas på TV, långa dagar, för det mesta fullt ös och mycket nerver på spel om det gäller tävling. Man ska veta att alla dessa tjejer och killar som jobbar med det här brinner för det dem gör och har en jäkligt envis personlighet. Jag beundrar många groomer som orkat med så länge som dem gör och brinner så starkt för det.

Förstår att det är väldigt olika, men hur mycket brukar ryttarna göra själv?
Som du själv nämner så är det väldigt olika, jag har stött på de som gör enormt mycket själva och de som inte rör en fena i princip. Jag är evigt tacksam när jag hamnar hos ryttare som hjälper till själva – så att det blir teamwork. Då känner man sig mer inbjuden som groom och vill göra ett bra jobb tillsammans.

Hur många anställda per häst brukar det vara?
Normalt sett runt 4 hästar. Men det kan variera allt från 2 till 6 hästar/person. Det är sjukt stressigt att ha mer än 4 hästar själv på en stor tävling tycker jag.

DSC_0141Till Spanien hade vi 9 hästar med oss på 2 groomer och en ryttare.

4 kommentarer till “Svar på groomingdelen”

 • Isabella april 11th, 2014 18:58

  Jag har mailat dig om pannbandet!! Kan du kolla din mail 🙂

 • Sofia april 11th, 2014 19:13

  Hej! Se om du fått svar nu 🙂

 • Jessica april 14th, 2014 11:31

  Men även om lönen variera jättemycket vill jag veta mer exakt vad det ligger på, om det är ”värt det” så att säga, eller inte. Jag menar, får man ”fickpengar”, eller 5k, 10k – sådan enormt stor skillnad kan det väl ändå inte vara att en person får 500kr/mån och en får 5k/mån, då skulle den första med stor sannolikhet inte ha särksilt många som vill jobba för denne. Så jo, visst kan det variera, det köper jag, men mellan vilja ca-summor kan det variera? 🙂

 • Sofia april 22nd, 2014 18:54

  Alltså, jo det är jättevarierande. Är du ny kanske du kan få boende och 1000 kr/veckan, är du duktig och rutinerat upp till 20′ + boende / månad..

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se