”Jag hatälskar mitt jobb”

2015-01-29 13:10:32 Allmänt, Grooming (10 kommentarer)

Under förra veckan fick jag två kommentarer, en inte så utvecklad och en lite mer utvecklad. De båda var i alla fall kring mitt jobb – att det verkade som om att ”allt bara är jobbigt, tråkigt och att det låter som att jag jobbar med fel sak” utifrån mina blogginlägg.

Jag tycker det är viktigt att ta upp och poängtera genom ett svar till detta. Absoluta nummer ett – man måste älska hästar för att kunna jobba med detta på heltid. Sedan tidig ålder har jag brunnit för just hästar, och på något sett har de ju uppenbarligen kommit tillbaka i mitt liv hela tiden.

Groomjobb är något av de tuffaste du kan jobba med, både för kropp och själ. Du jobbar hårdare än någon annan, mer än någon annan och effektivare än någon annan. Beroende på vart du är kan en lunch vara en förmån om du ens kan få den – till vissa ställen där du kan få den serverad. Det är så olika från ställe till ställe, men i grund och botten fungerar allt likadant. Det är ett hårt jobb är alltså min poäng – och därför har väl mina inlägg bestått av det sanna livet. Vi är i vintertider, hästarna har tredubbla laget täcken om inte mer, lastbilen ska packas till tävlingar i ösregn, snöstorm, storm eller annat obehagligt väder. Dina händer är sönderarbetade med sprickor och avskalad hud, dina fötter är konstant blöta eller kalla och du fryser. Du tvingas ändå gå upp i tidig gryning för att ge dina djur frukost, även om du själv inte fått i dig något än. Du åker iväg med två fulla lastbilar till andra anläggningar för att träna eller tävla, och ska knö på en lastbil med 7 hästar som buffar, retar upp grannen eller skrapar med hovarna. Krypa mellan hästarna och försöka skapa extra tillfällig plats för att dra av täckena, klämma in en sadel och göra klart hästen. Går något snett kan du lika gärna bli ihjälklämd/sparkad eller förhoppningsvis bara allvarligt skadad om det skulle gå åt det hållet. Byta plats på hästarna, de unga velar runt i stormen utanför lastbilen och du måste vara cool med 3 virrande sådana i din hand för stunden. Samtidigt måste du skynda dig in för att höja och sänka hinder för din ryttare. Vem fan tycker på riktigt att det är kul? Ingen kommer glatt ropa ”jaaag” dosn’t matter vem du frågar.

Det är största delen av det man gör på jobbet, slit och många ting, och därmed har det väl blivit just bloggande kring det. Omedvetande om att jag riktat det som att mitt jobb är enbart negativt, för det var verkligen inte meningen.

MEN, nu då! Trots allt skit som man faktiskt står ut med och gör, som inte är speciellt kul så finns det ju en anledning till att vi ändå gör det – moment som bara kan göra ens dag. Jag blir alldeles varm inuti av känslan när min ryttare och min häst gjort en superrunda och gåshuden visar sig på armarna! Man är delaktig till mer än 50% av det och stoltheten är inte sen med att komma. Eller en fin dag när allt bara flyter, alla i stallet är på bra humör och allt går med lätthet. Ett pass med en av dina hästar där du bara känner att ”tusan, vad jag trivs i sadeln på denna störtfina häst”. När du får beröm från din ryttare över hur väl du arbetar. När du är på varma tourer och blir lika blöt som hästen du duschar, det må vara något jobbigt men känslan är ändå så mysig haha! När dina knoppar bara blir perfekta. När du går en walk med dina hästar och kan granska dina medmänniskors aka groomkollegors hästar och utrustning. När du hör hästarna mumsa på höet och du kan morgonmocka. Den allra sista stressen innan start, den som ger power. Relationer! Gemenskap är A och O. Gemenskapen till både hästar, ryttare och kollegor.

Höjdpunkterna är ju också att träffa så mycket nya människor runt om världen. Olika personligheter, olika erfarenheter och olika rutiner – men samma grund, samma envishet och samma hjärta för det vi brinner för, nämligen hästar och equestrian. Ridsport.

Så kortfattat vill jag säga med detta att, jag hatar och älskar mitt jobb. Som de flesta säkert förstår eller vet så är det mer hårt jobb och mångs tråkiga delar kanske än lätta och roliga – men när man får de roliga delarna så övertar dem den hårda delen. Det är därför man stannar och ändå gör det jobb som vi gör, för att få adrenalinkickarna och ny eld i kämparglöden! Och för att vi älskar hästar.

IMG_1516.JPG

10 kommentarer till “”Jag hatälskar mitt jobb””

 • ida januari 29th, 2015 14:04

  När jag jobbade med hästar va min reglar att så länge jag en gång om dagen får tanken ”de här är varför jag jobbar med de här” så skulle jag inte ge upp utan fortsätta, för då var de värt det. Tex som du skriver under tävlingar och starter. Eller när unghästarna uppför sig, eller när man är så stolt så man kunde spricka för den häst man själv varit med och kämpat med äntligen har lärt sig va man har försökt förklara och gör allt fel fritt! De är dom stunderna man jobbar för!
  När jag sen jobbade i ett stall och inte upplevde de på flera veckor utan allt faktiskt va piss, då slutade jag där och gjorde något annat i ställe. För då var de inte värt de längre. Men de hänger otroligt mycket på kollegorna (groparna, ryttarna och hästarna) också, om man trivs där man jobbar och har kul med dom kan man nästan jobba hur hårt och hur länge som helst! 🙂

 • Sofia februari 2nd, 2015 12:03

  Vilken superbra inställning! Absolut värt att lägga på minnet. 🙂

 • Carin januari 29th, 2015 15:00

  Folk som inte jobbat med hästar förstår oftast inte att det är e-n-o-r-m skillnad på att jobba med hästar på heltid, och att ha det som hobby. Det blir liksom x-tra allt, när det är 12-timmars pass (oftast betydligt mer), 6 dagar i veckan. Vilket annat jobb har det så? Jag jobbade som homegroom i ett stall, och det var tufft som satan. Lät säkert inte alltid som jag älskade mitt jobb, sjukt jobbigt att lasta av halm och ensilage-balar, fodersäckar, mocka hagar på flera acres (!!!), leda ut en nojig häst på 175 cm (jag är 159 cm) till hagen när det blåser och hästen är mer i luften än på marken och man hänger där som en trasdocka… MEN, å andra sidan kunde jag prata i timmar om hur duktig unghästen var, som äntligen hade mod att gå förbi en back med ved, eller hur bra hoppasset med gamla donnan gått, eller vilken härlig uteritt man haft en solig höstdag. Det finns både ups and downs!

  För min del blev det dock väldigt tufft, och efter att ha åkt av unghästen ordentligt med mild hjärnskakning som följd insåg jag att ”fan, jag är nog inte odödlig” och bytte till ett vanligt 8 timmars kontorsjobb istället. Jag provade på alla hästtjejers dröm ett tag, insåg att det inte var min dröm, och är nu supernöjd med att ha det som hobby istället 🙂

  Så JA, det är tufft, och hur tufft det är vet man inte förrän man provat. Att vara showgroom är dessutom 100 ggr värre än att vara homegroom, som homegroom är du ju själv in charge eftersom ägaren/ryttaren oftast inte är hemma 😉

  Så, hatten av till dig Sofia som visar den verkliga bilden av hur det är att jobba som groom 😀

 • Sofia februari 2nd, 2015 12:03

  Det är nog väldigt sant det du säger, man kan inte få grepp om det om man inte prövat. Skillnaden är ju enorm, det vet ju en annan! Och som du säger – att ha PROVAT och gjort det ett tag är faktiskt guld att ha i bagaget bara det. Sedan om man fortsätter eller inte är ju en helt annan femma, men vem tusan vill vara groom i all framtid liksom? 😉 Tack snälla du!

 • Sanna januari 29th, 2015 18:37

  Har man aldrig jobbat som groom så fattar man inte. Jobbade som tävlingsgroom -95 till -01 och har nu två barn. Pretty much the same feeling

 • Sofia februari 2nd, 2015 12:02

  Det är nog mycket så det ligger till! Bra att du känner igen dig i mitt inlägg – då är det verkligheten!

 • Paula januari 30th, 2015 01:04

  Jobbar just nu i wellington,Florida. Detta är verkligen stället med stort DET. Du borde verkligen åka hit och jobba här. Första gången jag jobbar som groom, det är mestadels mexikanare som grommat här men en fel européer med såklart. Är nöjd med min lön men är oerhört lätt att hitta annat jobb om man inte skulle trivas. Mexikanarna pratar nästan bara spanska så kan man engelska är det en stor fördel. Det är ganska ”easy going” här med i USA! Vad tjänar ni andra som groom undrar jag då detta är min första erfarenhet i yrket!

 • Sofia februari 2nd, 2015 12:01

  ÅH! Så spännande. Jag vill verkligen till WEF något år, det är liksom något att kryssa av på to-do-listan, håller du inte med? Alltid lika spännande det där med löner – det jag tycker är viktigt är att vi groomer VÅGAR ställa krav och faktiskt inse vilket enormt värde vi har! Jag har tjänat allt från skitsumma (startsumma när jag var helt grön) till en större inkomst när jag har mycket i bagaget! Kram

 • Fanny K januari 31st, 2015 10:52

  Hej! Såg på bilden att ni fäst något (ser ur som gummiband?) från huvan till nosgrimman. Är det för att huvan inte ska fladdra och ha sig? Är det vanligt bland de större ryttarna att ha det så? 🙂
  Tack för en bra och intressant blogg 🙂

 • Sofia februari 2nd, 2015 11:59

  Hej! Vad jag vet så har inte så många större ryttare (eller mindre) detta, men jag har sett vissa som kan köra det som en nödlösning liksom vi gjorde då då de luvorna vi hade med oss inte satt jättebra! Tack för ditt beröm, kram!

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivs av mig, Sofia Genne. 23 årig tjej med rötter från Kosovo, född och uppvuxen i Sverige men som tillbringar mestadels av åren utomlands. Bland annat Turkiet där min pojkvän bor.

Som du kanske förstått så är jag en hästtjej från rötterna, och har ägt 4 ponnyer genom åren. Tävlat ponnydressyr på nationell/elitnivå med D-ponnyn Mahjong. Startat hoppning upp till och med LA ponny 110 häst. Jag fick under slutet av 2011 och hela 2012 rida och tävla Ming Mang R, en storhäst f. 05. Vi klickade fort och tog oss från LA-nivå till vinst i MSV:B 2 under några fantastiska månader.

KONTAKTA MIG?
[email protected]Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se