Klart att hästförsäkringen ska jämföras

2016-05-25 16:12:47 Allmänt (Inga kommentarer)

Det är minst en gång i veckan som Aftonbladet eller Expressen har artiklar som ”Så får du billigare hemförsäkring” eller ”Så jämför du bilförsäkring”. Artiklar som egentligen har samma budskap – man ska vara insatt och jämföra försäkringar för att få bäst innehåll och bäst pris. Det samma gäller hästförsäkringarna men det är sällan det lyfts upp lika ofta i media.

Enligt den oberoende jämförelsesidan Konsumenternas finns det enbart 6 försäkringsbolag som erbjuder hästförsäkringar. Orsaken till detta ligger sannolikt i att det krävs en mycket stor kunskap inom området för att kunna erbjuda försäkringslösningar.

Det är som Svedea (som inte har hästförsäkringar) skriver på sin hemsida ”Vi försäkrar inte allt – men det vi försäkrar är vi riktigt bra på” Det är precis vad det handlar om. Det är få bolag som har rätt kompetens och därför är utbudet litet. Att ha häst kräver rejält med kunskap och tid – att skapa en försäkring som passar avelshästen, travhästen eller arbetshästen kräver kunskap och tid.

Jag skulle rekommendera att enbart välja stora etablerade försäkringsbolag som haft hästförsäkringar under en längre tid. Bolag som andra i stallet kan rekommendera. För jag håller med citatet ovan – har man inte tillräcklig kunskap ska man inte heller erbjuda tjänsten.

Men bara för att det är få företag att välja mellan så ska man inte hoppa över jämförelsen. Några av de punkter som skiljer dem åt varandra är:

Maxersättning: Hur mycket som försäkringen maximalt betalar ut. Här finns stora skillnader med summor från 25.000 upp till 120.000kr. Dessutom varierar det om det går att teckna tilläggsförsäkringar för att därigenom höja maxersättningen ännu mer. Med tilläggsförsäkringar kan man även få skydd för kostnader för rehabilitering. I alla fall hos några bolag.

Mitt bästa råd är att titta på maxersättningen men även de undantag som finns för att kunna få pengar. Alla bolag har sjukdomar och åkommor som inte ger några pengar. Har din ras kända problem så se till att just dessa täcks av försäkringen.

Även självrisken varierar väldigt. Den ligger vanligtvis mellan 1800-2800kr och att man får betala 20% av kostnaden. Men det finns även alternativ där man betalar kring det dubbla i fast kostnad och inte har någon rörlig del (upp tilll 50.000kr).

Gällande livförsäkring är det främst åldern då livförsäkringen slutar att gälla som skiljer bolagen åt. Alla försäkringsbolag i jämförelsen har att livbeloppet sänks med 20% från att hästen blivit 16 år. Men försäkringen gäller sedan allt från till hästen blivit 21 till 25 år. Ganska stor skillnad även här alltså.

Jämför försäkringar – för visst har du försäkring?11

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se