Min viktresa

2016-11-23 18:02:39 Allmänt (6 kommentarer)

Eftersom att jag fick lite nyfikna frågor över vad jag gjort, eller snarare hur jag har gått till väga för att gå ner några kilon och forma om min kropp en del så får jag väl dra detta lite kortfattat. Jag är ingen som helst jättepåläst fitness-tjej (tyvärr, men jag hoppas på att bli det någon dag) men jag kan ge de få saker som jag kan, vet eller har i erfarenhet i alla fall! Allt är egentligen helt basic things. Jag har alltså kommit ner på vikten som jag hade på högstadiet, vilket jag är enormt nöjd över. De senaste månaderna har jag mötts av många kommentarer från vänner och bekanta med ”Men oj, vad smal du blivit!”. Det har jag tagit med glädje och fått mer motivation av! För mitt mål har varit att gå ner samt att ha en bra grundkondition och lite muskler på det. Min absoluta prio har varit att må bra och vara nöjd med mig själv, vilket är det viktigaste. Det har jag aldrig känt innan, jag har aldrig känt mig bekväm i min kropp. Idag bryr jag mig inte vad andra tycker, och dessutom är jag glad över att min kropp är en stark och friskt kropp som faktiskt är i ett format som jag accepterar. Det är såklart små skavanker här och var som jag fortfarande vill förändra, men jag ser det på ett annat sätt än innan. Jag accepterar det och ser att det går att förändra, än känna mig vemodig och dålig över det.

Även om jag nu, sedan jag kom hem har ätit alldeles för mycket skräpmat och framförallt godis så att redan mage och armar har svullnat upp igen. Jag är ganska elak mot min kropp för tillfället, men det är så hårt att hålla sig ifrån det. I Turkiet som inte har alla godsaker var det en sak, men här… Jag överäter dessvärre lite väl mycket. Men det blir bättre med rutiner tror jag, som nu när jag börjat jobba. Fokusus måste bara bli ännu mer på gym igen, nu har jag latat mig lite det sista pg a nytt jobb och att all kraft tas till det för att prestera på topp och hinna med att lära sig allt.

Hur som helst, här är lite kortfattade grejer som har bidragit till min (för mig enorma) viktnedgång som är på totalt 14 kilo som när jag var som störst. Jag tror inte att jag faktiskt insåg då hur stor jag var för att vara lilla mig på 161 centimeter. Jag gillade som sagt aldrig min kropp och tyckte ju att jag var ”för stor” för vad kändes okej för mig, men jag var för blind och lat för att faktiskt göra en stor skillnad. Eller snarare, det fungerade inte. Jag gick på vissa ”dieter” där jag åt enbart tonfisksallader och motionerade mycket samt red många hästar per dag. Då tappade jag en hel del kilon, absolut. Men det är först nu denna sista sommar i Alanya som det har blivit en rejäl skillnad.

15211638_10154230700377956_2007611721_n

2013 – 2016
Här är mina tips och erfarenheter att tänka på:

❥ Vad du stoppar i dig
Som jag säkert nämnt tidigare – jag har aldrig förbjudit mig att äta någonting. Men, skillnaden är att just i Alanya så har jag faktiskt många gånger gjort enkla kycklingsallader, annan sund och riktigt mat men samtidigt tryckt i mig BK ungefär 1-2 gånger i veckan tack vare att min gäng älskar just det. Jag har dock försökt att ha i bakhuvudet att jag inte behöver äta överstora portioner om det är något som är så onyttigt, och att om jag verkligen vill ha en choklad så får jag lov att äta en choklad. Cola är något som jag har druckit alldeles för mycket, vilket såklart varken är bra för kropp eller tänder, men jag försöker att byta ut den till Pepsi Max som är ett bättre alternativ för din kropp.

❥ Stark kryddning
Jag använder mycket starka kryddor i min mat eftersom att jag tycker att det är gott. Typ chili-aktig krydda. Detta kan var en anledning till ökad förbränning.

❥ Drick vatten
Jag dricker mängder, mängder med vatten under de varma månaderna i Alanya. Är det inte vatten så är det tee. Helt vanligt vatten som rensar din kropp bättre än vad du tror på alla sätt. Vi dricker normalt sett alldeles för lite.

❥ Minska på paraplydrinkarna
Skämt åsido, fast ändå inte. Detta år har jag varit så mycket bättre mot min kropp och plockat bort mycket från alkoholdelen. Under tidigare somrar har det varit många glas av det nästan värsta, vodka & redbull tillsammans sisådär varje dag. Nowadays händer det kanske bara ett par gånger i veckan, alltså under sommartid i Alanya. Då har jag också valt att många gånger dricka kolsyrat vatten (gärna smaksatt) med vodka istället. Alternativt bara ett par öl och så är det nog för mig.

❥ Träning
Alla behöver röra på sig, det spelar ingen roll om du är ung, gammal, kort, lång, smal eller tjock. Vi måste alla röra på oss för att kroppen ska vara okej. Jag har hållt igång en mindre jämn träning med normala powerwalks, springrundor och pw’s i extrem sluttning. Utöver det så har hela sommaren tillbringats till just långa promenader varje dag runt om city. Alla steg räknas!

❥ Framsteg
Det kommer att komma efter hand. Du kommer framförallt att känna en starkare motivering och mer framsteg när du ser att byxorna formar sig bättre runt kroppen om du har jobbat hårt för att forma om din kropp och öka muskelmassan, eller om du fokuserat mer på cardio och förlorat lite extravikt och byxorna istället sitter lösare. Helt underbart! Men förvänta dig inte för mycket framsteg direkt, allt tar sin tid. Bli schysst mot din kropp och ha rimliga förväntningar. Stressa inte, när du minst anar det så kommer det att synas i spegeln 😉

❥ Ökad motivation
Ge dig själv beröm, och framförallt – belöningar! Nog för att din motivation kommer att slå i taket när du ser förändringar på din kropp vilket vi nämnde över, men det finns även materiell lycka. Det ökar din motivation till att fortsätta och bli ännu bättre. Men, varför inte belöna dig med ett riktigt snyggt träningsset som du kanske spanat in, eller något annat som du lovat sig själv om du utför vissa saker? Ibland kan man köpa sin motivation från första start också, för att just få ”sparken i baken” att faktiskt komma igång!

❥ Fokusera inte på vågen
Du skall aldrig fastna på ett antal. Följ din kropp och se hur den utvecklas istället, vad som står på vågen kan vara lite kul att veta men ingenting du skall haka upp dig på. Den största skillnaden vill du skall synas på din kropp och du ska känna dig nöjd och bra med vad du ser – och sådan även inuti. ”Insidan speglar utsidan”.

r15

Bilden är fotograferad av mamma som fått ett jätte-intresse för fotografering, för några dagar sedan.

6 kommentarer till “Min viktresa”

 • Anonym november 23rd, 2016 18:55

  Gud vilken skillnad! Vad duktig du är!!

 • Sofia november 26th, 2016 09:40

  Tack så hjärtligt 😀

 • Amanda november 23rd, 2016 19:28

  Inspirerande! Kämpar själv med vikten just nu och har samma inställning som dig. Behöver dock bli lite snällare mot min kropp och älska den lite mer. Tack för att du delar med dig. När började du medvetet att tänka på din kost och försöka forma din kropp? Liksom hur lång tid tog det för dig att nå dit du är idag?

 • Sofia november 26th, 2016 09:56

  Tack! Jag har egentligen varit en väldig periodare. Startar, håller igång för ett tag och sen backar ur. Men mindre period under 2014 startade jag nog igång, men först 2015 så har jag gått mycket mer in för det. Jag sprang väldigt mycket och red många hästar samtidigt under en period och valde ut min mat i bättre vanor. Men det var först nu under 2015 under sommaren som jag faktiskt tappat mycket vikt och blivit som bäst! Så en ”längre period” för de första kilona, men en kortare nu för de sista som gjorde rejäl skillnad =D

 • Ellen - tävlingsryttare november 30th, 2016 15:13

  Wow! Bra jobbat! Och vilken bra inställning du verkar ha.

 • Sofia december 4th, 2016 10:31

  Tusen tack! =D

Skriv en kommentarHej!

Välkommen till en av Sveriges fd största hästbloggar som drivits under flera år av mig, Sofia.

Tyvärr har livet ändrat riktning och bloggande är inte längre ett intresse. Bloggen står fortfarande kvar med all den roliga & härliga uppdatering som en gång funnita, men inga nya inlägg dyker längre upp.

All kärlek!Senaste

Kategorier

Arkiv

Follow on Bloglovin Bloggparaden blogglista.se